Bombningen kan ha kopplingar till terroristnätverk
Protesterande håller upp en svensk flagga jämte en irakisk i en liten demonstration mot våld på platsen för självmordsbomben i hörnet av Bryggaregatan och Drottninggatan den 13 december 2010. (Foto: Bertil Ericson/ AFP)


Säkerhetspolisen, Säpo, fortsätter utredningen om det misstänkta terrorbrottet som med 98 procents visshet genomfördes av den 28-årige Taimour Abdulwahab i centrala Stockholm lördagen den 11 december. Man tror att flera personer kan ha medverkat till dådet.

Säpo har nu hjälp av engelsk polis, då gärningsmannen har varit bosatt i England under en tid. Säpo har även tackat ja till USA:s erbjudande om att skicka sju bombexperter från amerikanska säkerhetspolisen, FBI.

Man utgår ifrån att den 28-åriga mannen kan ha kopplingar till en större organisation.

– Vi vet av erfarenhet att flera personer brukar vara involverade. Det verkar vara välplanerat och vi utgår från att han haft medhjälpare, sade chefsåklagare Tomas Lindstrand på måndagens presskonferens.

Vilka som kan ha medverkat till dådet vill polisen än så länge inte kommentera, och inte heller huruvida det har någon koppling till kända terrornätverk.

På ljudfilen som skickades till TT och Säpo strax innan bombningen kan man höra Abdulwahab berätta att han varit i Mellanöstern för jihad. Han lär även ha sagt att ”den islamiska staten uppfyllt vad de lovat er”.

Taimor Abdulwahab är sedan tidigare okänd för polisen, men arabiska nyhetsmedier hävdar att han är född i Bagdad av en irakisk far och en jordansk mor, skriver Svenska Dagbladet. Enligt tidningen så rapporterar den irakiska tv-stationen Al Sharqiya att Abdulwahab avsåg att köra sin bil rakt in på Hötorget. Vad de fått de uppgifterna ifrån är oklart och Säpo vill heller inte ge någon kommentar.

Enligt uppgifter bodde 28-åringen i Tranås och under en tid även i Luton, England, och de inkomna uppgifterna undersöks nu på plats.

Säpo har gjort en kartläggning av islamistiska extremister i Sverige och rapporten kommer att lämnas till regeringen imorgon onsdag. Enligt Aftonbladets källa är nära 200 namn listade i rapporten, och 70 till 80 procent av dem ingår i våldsbejakande nätverk. Resten sägs vara enstöringar med kontakter utomlands.