Bombningarna i Thailand avskräcker inte turisterna
Soldater passerar förbi väntande passagerare på järnvägsstationen i Bangkok den 2 januari 2006. (Foto: AFP/Pornchai Kittiwongsakul)


Australiensiska turister på väg till Thailand verkar inte ha blivit avskräckta av nyårsbombningarna i Bangkok. En upprepning av händelserna skulle emellertid kunna innebära varaktig instabilitet i landet, säger Sydostasien-observatörer.

Trots en serie med nio bomber vilka dödade tre och skadade 36 människor, däribland nio utlänningar, har flyg till Thailand avgått enligt tidtabellen som vanligt och fram tills idag har det inte förekommit några individuella avbokningar på vare sig Quantas eller Jetstar.

Bankok konkurrerar med Singapore om att vara den främsta mellanlandningsplatsen för resenärer på väg till Europa, Amerika och andra platser i Asien. Enligt en talesman från Immigrationsdepartementet i Australien registrerades över 200 000 besök till Thailand förra året.  

Representanten för Quantas, Melissa Thompson sa: ”Vi bevakar situationen men verksamheten pågår som vanligt.”

De flesta förväntar sig att affärerna kommer fortsätta som vanligt efter bombningarna. Thailändska observatörer säger att om bombdåden fortsätter kan det allvarligt destabilisera landet, och likaså ha en dramatisk inverkan på turismen.

Jag tror att saker och ting skulle bli allvarliga om det förekom återkommande bombningsattentat,” säger John Funston som är verkställande direktör för National Thai Studies Centre, vid Nationella Universitetet i Australien. 

Professor Chiou som undervisar i internationell och asiatisk politik vid Universitetet i Qeensland, berättar för Epoch Times att thailändare traditionellt sett är ett vänligt folk och att det till och med under den nyligen inträffade militärkuppen inte krävdes några dödsoffer eller ens skador. Men, säger han, om det skulle inträffa fler bombningar så skulle han personligen avråda folk från att åka dit.

”Om detta inträffar igen kommer Thailand att förvandlas till ett ganska otrevligt ställe,” säger han.

Professor Chiou säger att medan det för närvarande inte finns tillräckligt med bevis för att bestämma vem som kan ha legat bakom dåden, säger han att det skulle kunna ha vara militanta prodemokratiska studenter som är missnöjda med den styrande militärjuntan.

Funston säger att våldsam studentaktivism varit ett drag i den thailändska politiken i många år, men att det vanligtvis handlat om aktiviteter inom studentgrupper och att det hittills aldrig uppvisats den sortens minutiösa planering som i nyårsbombningarna.

”Jag tror snarare detta handlar om proffs än om studenter,” säger han.

Medan Funston håller med om att bomboperationen väldigt mycket liknar de muslimska rebellernas verksamhet i södra Thailand, säger han att Shinawatra (förra premiärministern i Thailand) hade ”delat landet rejält” och att han är särskilt impopulär i de områdena. Rebeller har tills idag aldrig arbetat längre norrut än inom fyra specifika sydliga provinser, säger han, och att det är föga troligt att de skulle vilja sammankopplas med Shinawatras verksamheter.

Funston säger att det är mer troligt att Shinawatras anhängare medvetet imiterat rebelliska aktiviteter för att skapa intrycket att den nuvarande regeringen inte har tillräcklig kontroll.

Det fanns redan bevis för liknande aktiviteter i de norra och nordöstra delarna av Thailand där ett antal mordbrandsattacker satt över 30 skolor i brand.

”Syftet skulle vara att försöka visa att den nuvarande regeringen inte kan sköta landet ordentligt, inte kan garantera dess säkerhet och att landet skulle se sig om efter alternativ,” säger han.

Medan Shinawatra för närvarande uppehåller sig i Kina, har Thailands militärledare sagt att de kommer att hålla demokratiska val inom ett år.

Översatt från:

        


Polisen promenerar förbi utländska turister på järnvägsstationen i Bangkok. Nio turister skadades under bombattackerna men turisterna verkar inte ha påverkats nämnvärt. (Foto: AFP/Pornchai Kittiwongsakul)

Polisen promenerar förbi utländska turister på järnvägsstationen i Bangkok. Nio turister skadades under bombattackerna men turisterna verkar inte ha påverkats nämnvärt. (Foto: AFP/Pornchai Kittiwongsakul)