Bombhotat plan landade på Arlanda
Två poliser (C) säkrar en av de passagerare som evakuerades från planet då Pakistan International Airlines Boeing 777 evakuerades på Arlanda flygplats i Stockholm. Flygplanet, var på väg från Toronto till Karachi. Den kanadensiska polisen hade fått ett tips på att en man hade med sig sprängämnen på planet. (Foto: Fredrik Persson/AFP/Scanpix)


Ett pakistanskt flygplan Boeing 777 landade på Arlanda i morse efter det att de kanadensiska myndigheterna hade fått ett tips att en passagerare hade med sig sprängämnen på planet.

Planet från Pakistan Airlines med 255 passagerare och 18 besättningsmän landade strax innan tio, och alla passagerarna evakuerades med hjälp av insatsstyrkan till bussar som väntade på landningsbanan. Passagerarna togs till en separat byggnad på flygplatsen.

– Man tar inte in dem till terminal av säkerhets- och visummässiga skäl. Dessutom ska de få lugn och ro och inte behöva blandas med andra resenärer, sade Anders Bredfell, presschef på Arlanda till Rapport i förmiddags.

Passagerarna kommer att få mat och dryck och vid behov samtalsstöd enligt polisens presstalesman Kjell Lindgren.

Passagerarna kommer troligen att få stanna kvar ett dygn i Stockholm. Orsaken till att de inte flyga vidare idag är arbetstidsregler enligt vad Swedavias informationschef på Arlanda, Jan Lindqvist har sagt till Rapport. En ny besättning måste ta över, och troligen kan planet flyga vidare på söndag.

-Det troliga är att de körs till något hotell och stannar över natten, säger Lindqvist.

Orsaken till att passagerarna inte kan flyga vidare är främst att besättningen inte får åka vidare på grund av de regler om arbetslängd som finns.

En man i 25-års ålder har gripits men polisen hittade inga sprängämnen på mannen. Det eventuella brott mannen gjort sig skyldig till kommer sannolikt att utredas i Sverige, enligt Kjell Lindgren. Mannen beskrevs av ett tips från en kvinna i Kanada och enligt rapport från BBC är mannen en kanadensare med ursprung från Pakistan.


Driftschefen inom polisen, Stefan Rådman intervjuas efter det att ett planet gjorde en nödlandning på Arlanda flygplats i morse. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP)

Driftschefen inom polisen, Stefan Rådman intervjuas efter det att ett planet gjorde en nödlandning på Arlanda flygplats i morse. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP)