Bombdåd skakar Eilat
Självmordsbombarens lillebror håller upp ett fotografi den 29 Januari 2007 i Gaza. (Foto: AFP/Mahmud Hams)


Den israeliska turistorten Eilat har förskonats från de senaste årens våld. I dag tog lugnet slut. En palestinsk självmordsbombare dödade tre personer i ett bageri i staden.

Sveriges konsul i Eilat besökte sjukhus efter attentatet och konstaterade att inga utländska turister fanns bland de skadade. Dykparadiset vid Röda havet var förr ett populärt charterresmål för svenskar.

Självmordsdådet var det första inne i Israel sedan den 17 april förra året, då ett tiotal personer dödades i ett attentat i Tel Aviv. Upptrappningen kan försvåra försöken att väcka nytt liv i fredsdialogen mellan Israel och den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Polisen trodde först att explosionen i Eilat var en gasolycka, rapporterar israeliska medier. En närmare undersökning av platsen visade att det handlade om en terrorattack. Vittnen berättade att kroppsdelar var utspridda i den förstörda lokalen.

– Jag såg en man med svart rock och en väska. I Eilat, där det är varmt, är det konstigt att se någon som är klädd i rock. Jag sade till mig själv:

”Varför är den där idioten klädd så där?” Några sekunder senare hörde jag en stor explosion. Byggnaden skakade, sade Benny Mazgini, som bor i närheten, till israelisk radio.

Två palestinska grupper, Islamiska jihad och al-Aqsamartyrernas brigader, sade sig gemensamt ha utfört attentatet. Motivet skulle vara hämnd för israeliska försök att ”vanhelga” al-Aqsamoskén i Jerusalem, en syftning på arkeologiska utgrävningar i Tempelberget som Israel säger inte skadar helgedomen.

Gärningsmannen sades ha varit en 21-åring från Gaza. Hur han tog sig till Eilat, tiotals mil bort, var oklart. Israelisk polis misstänkte att han rest via Egypten.

Det palestinska regeringspartiet Hamas väpnade gren har tidigare utfört många attentat i Israel, men inte på senare år. En talesman för Hamas i Gaza sade dock till AP att attacken i Eilat var ett ”naturligt svar” på israeliska militäraktioner i de palestinska territorierna.

USA och EU fördömde dådet, liksom utrikesminister Carl Bildt.

Från att ha ägt rum nästan varje vecka för fyra-fem år sedan har självmordsattentat blivit relativt ovanliga i Israel. Eilat, långt bort från Israels storstäder och palestinska befolkningscentra, har varit nästan helt förskonat från våldet.

Egyptiska Taba, bara några kilometer från Eilat, angreps dock av självmordsbombare i oktober 2004. Ett 30-tal människor dödades, varav flera israeliska turister. Denna attack och andra på Sinaihalvön misstänks ha utförts av individer med band till terrornätverket al-Qaida.