Bombdåd mot kommunhuset i Tianjin


En explosion inträffade vid kommunhuset i Tianjin på morgonen den 10 juni. Minst tre personer rapporteras skadade.

Polisen tog snabbt kontroll över platsen och myndigheterna i Tianjin vägrade att ge någon information om händelsen. Kommentarer om explosionen på nätet togs snabbt bort.

Enligt en artikel i Oriental Daily postade ett vittne till händelsen en artikel på tieba.baidu.com, Kinas största fildelningssajt, där det stod att någon kastat en hemmagjord granat i ett försök att angripa en av polisens vaktkurer.

Statliga China News intervjuade ögonvittnet Chen. Han sade att han hörde en explosion från kommunhusets håll omkring halv tio på morgonen när han arbetade i sin affär, som bara ligger 20 meter från platsen. När han rusade ut för att se vad som hänt hade polisen redan tagit kontroll över platsen.

Andra personer som bor i området sade till China News att tre personer skadats och förts till sjukhus.

Tianjin har nästan 13 miljoner invånare och är en av de 4 städer som kontrolleras direkt av Kinas centralregering. Det innebär att borgmästaren där har samma status som en chef för en provins, och direkt underställd regimen i Peking. De andra städerna med denna status är Peking, Shanghai och Chongqing.

Apple Daily kallade detta den allra första attacken mot en regeringsbyggnad i en stad som är direkt underställd kommunistpartiet.

Översatt från engelska.