Boko Haram har kidnappat 185 kvinnor och barn i Nigeria
En arkivbild från en av Boko Harams tidigare attacker i staden Kano, 17 september i år, där de stormade en föreläsningssal och öppnade eld mot studenterna, dödade 13 och skadade 34. (Foto: Aminu Abubakar / AFP/ GettyImages)


Beväpnade män från terroristgruppen Boko Haram uppges ha kidnappat minst 185 kvinnor och barn och dödat 32 personer. Det var i söndags som beväpnade män i pickups stormade byn Gumsuri, strax norr om Chibok i Nigeria. Först mejades männen ner innan de samlade ihop kvinnor och barn, skriver CNN.

– De samlade ihop kvinnor och barn och förde bort dem i lastbilar, sedan brände de ner byn med bensin, meddelar en lokal tjänsteman som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

En tjänsteman berättade för nyhetsbyrån AFP att ett medborgargarde hade skyddat byn tidigare men den här gången blev de övermannade.

Nyheten dröjde

På grund av bristen på kommunikation tog det fyra dagar innan nyheten om attacken blev känd. Telekommunikationsmasterna i området har förstörts i tidigare attacker.

Bybon Umar Ari lyckades fly undan attacken och vandrade i fyra dagar till staden Maiduguri.

– De förstörde nästan halva byn och förde bort 185 kvinnor, flickor och pojkar, sade Ari, rapporterar AFP.

En annan bybo, Modu Kalli berättar att de har förlorat allt och flydde utan någonting med sig, bara kläderna på kroppen.

Människor på flykt undan Boko Haram

Hundratals invånare från Gumsuri fortsätter strömma in i Maiduguri som kämpar med att ta emot alla tusentals människor som flyr städer och byar för att komma undan Boko Haram, skriver CNN.

Nyhetsbyrån BBC uppger att över 2 000 personer har dödats i militant våld bara i år, mestadels i nordöstra Nigeria nära gränsen till Kamerun.

Kameruns militär uppger att de på onsdagen dödat minst 116 personer ur Boko Harams milis vid en strid i norra Kamerun nära gränsen till Nigeria, rapporterade Kameruns statskontrollerade nyheter CRTV, på torsdagen.

Skolflickor kidnappade

Tidigare i år rövade Boko Haram bort 276 skolflickor. Ett femtiotal har lyckats fly och Boko Haram påstår att de som är kvar i fångenskap har konverterat till islam och gifts bort.

Fakta om Boko Haram 

    •    Bildades år 2002.
    •    Inledningsvis fokuserade de på att motarbeta västerländsk utbildning. Boko Haram betyder ungefär ”västerländsk utbildning är förbjudet”.
    •    Gruppen lanserade militära operationer 2009 med syftet att skapa en islamisk stat.
    •    Klassades som en terrorgrupp av USA år 2013.

Källa: SVT