Boko Haram gjorde gryningsräd i Nigeria
En man lägger ner blommor till minne av Boko Haram-offren under en manifestation den 21 januari 2015 i Yaounde.(Foto: Reinnier Kaze /AFP /Getty Images)


Hundratals beväpnade män från terroristgruppen Boko Haram gjorde på söndagsmorgonen en gryningsräd mot staden Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno i nordöstra Nigeria. Enligt militär, invånare och medborgargarde var det hårda strider i utkanten av staden, rapporterar CNN.

Tidigt på morgonen, runt femtiden lokal tid, slog terroristerna till mot den närliggande byn Jintilo, fem kilometer från Maiduguris centrum. Samtidigt gjordes en liknande attack mot staden Monguno, ungefär tolv mil från Maiduguri.

Invånarna i Jintilo lämnade sina hem och flydde in till staden. Militära myndigheter har infört utegångsförbud dygnet runt för att förhindra infiltration av terroristerna.

Boende berättar att hundratals beväpnade män från Boko Haram slog till strax före morgonbönen, men militär som var stationerad i området slog tillbaka.

På fredagen anföll Boko Haram också byn Kambari, fem kilometer från Maiduguri där femton personer dödades och bostäder brändes ner. Det betraktades som en inledning till den senare attacken mot staden.

Boko Haram har drivits på flykt

Jintilo har förstärkts med hundratals trupper och militärplan bombade Boko Harams positioner, sade en medlem i ett civilt medborgargarde som strider tillsammans med militären mot terroristerna. Enligt honom, skriver CNN, har Boko Haram nu drivits på flykt och förföljs av militär och medborgargarde understödda av militärplan.

På fredagen släpptes 192 gisslan, övervägande kvinnor, som kidnappades från byn Katarko i delstaten Yobe. Enligt källan har gisslan hållits i två Boko Haram enklaver sedan den 6 januari då 218 kvinnor och barn kidnappades.  

En lokal politiker sade enligt CNN, att Boko Haram fortfarande har kvar 26 unga pojkar som de kidnappade samtidigt.

”Be för oss”

Nyhetsbyrån BBC rapporterar att invånarna vaknade till ihållande skottlossning och explosioner. Vägar och affärer har stängts av militären. En invånare sade till Reuters att hundratusentals människor flydde och att militären höll en låg profil. ”Bara böner kan hjälpa oss nu, inte militären”. En annan invånare sade att staden var helt stängd. Alla företag är stängda och det finns inga civila fordon på vägarna.

Dagen innan, på lördagen, gjorde presidenten, Goodluck Jonathan, ett besök i Maiduguri under sin valkampanj inför valet den 14 februari. Han har lovat sätta stopp för Boko Haram.

Boko Haram inledde sin gerillaverksamhet under 2009 för att skapa en islamsk stat. Boko Haram betyder ”västerländsk utbildning är förbjuden".