Boken som förändrar Kina fyller tio år
Publiceringen av ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” har utlöst en flodvåg av utträden ur Kinesiska kommunistpartiet och dess underorganisationer. I nuläget lämnar mer än 100 000 människor partiet dagligen. (Foto: Dai Bing/Epoch Times)


Den 19 november 2004 publicerade Epoch Times kinesiskspråkiga upplaga den första delen av nio i en ledarartikelserie med namnet ”Nio kommentarer om kommunistpartiet”. Genom att tala öppet och ärligt om den brutalitet och det bedrägeri som Kinesiska kommunistpartiet har använt för att styra Kina, fick artikelserien genast det kinesiska folkets uppmärksamhet.

En social rörelse, på kinesiska känd som ”Tuidang”, som betyder ”lämna partiet”, uppstod nästan över en natt.

Den 29 november 2004 publicerades det första uttalandet om att lämna Kinesiska kommunistpartiet på det kinesiskspråkiga Epoch Times. ”Nio kommentarer” gavs snart ut som en bok, och har sedan dess funnits i tryck och på nätet.

I dag har mer än 180 miljoner kineser avsagt sig kopplingen till kommunistpartiet och dess underorganisationer, Kommunistiska ungdomsförbundet och Unga pionjärer, med skrivna uttalanden eller via nätet.

Trots att 14 procent av det kinesiska folket formellt har tagit avstånd från kommunistpartiet har den kinesiska regimen under dessa tio år aldrig nämnt eller kritiserat ”Nio kommentarer”, varken officiellt eller via någon rapportering i sina mediaspråkrör.


Nio kommentarer om kommunistpartiet har väckt en debatt bland kineser världen över om Kinas kommunistparti, och dess historia. (Foto: Epoch Times)

Nio kommentarer om kommunistpartiet har väckt en debatt bland kineser världen över om Kinas kommunistparti, och dess historia. (Foto: Epoch Times)

”En ny röst”

– Publiceringen av ”Nio kommentarer” gav Kina en ny röst. En sådan röst avslöjar de brott som kommunistpartiet har begått, och visar upp dess våldsamma, onda natur, sade Mo Jiangang, poet och författare från Guizhou i en telefonintervju med Epoch Times. 

– ”Nio kommentarer” talar för det kinesiska folket. Och det är ett ljus i mörkret för det kinesiska folket, som låter dem kapa banden med kommunistpartiet. Folk blir ofta chockerade när de läser ”Nio kommentarer” för första gången. De inser plötsligt att de har levt i en lögn, som hålls levande av kommunistpartiets propaganda, sade Mo.

Före detta partitjänsteman berömde serien

– Innan vi läste ”Nio kommentarer” trodde många intellektuella, däribland jag, att kommunistpartiet ändå var bra, fastän det hade gjort en del misstag, sade Chen Yonglin, en före detta kinesisk diplomat i Australien, som gjorde stora rubriker när han hoppade av 2005.

– Jag trodde felaktigt att kommunistpartiet hade åstadkommit något bra med reformerna och öppnandet av Kina, men efter att ha läst ”Nio kommentarer” har jag insett att kommunistpartiet till sin natur är en ond kult. Kommunistpartiet har dolt många brott mot mänskligheten, sade han.

Chen berättade att han bad sina vänner att i hans namn publicera ett uttalande på nätupplagan av kinesiska Epoch Times för att avsäga sig sina band till partiet, så snart han hade hoppat av.

– Jag anser att Tuidangrörelsen är mycket meningsfull. När man har frigjort sig från kommunistpartiets bojor och dess kontroll kan man tänka och uttrycka sig fritt och självständigt. När varenda kines kan tänka självständigt kommer kommunistpartiet inte längre att kunna fabricera lögner med sin propaganda, tillade han.

Lokalsamhällen i Kina stödjer Tuidang

Trots att kommunistpartiet håller media, publicering och internet i ett järngrepp, så har folk hittat olika sätt att läsa ”nio kommentarer”.

– Varje vecka samlas vi och tittar på dvd:n med ”Nio kommentarer”. Och vi läser också ett kapitel varje vecka. Vi har inte missat en enda vecka så här långt, sade Wu, som är medlem av en medborgarorganisation i Yunnanprovinsen som har över 110 000 medlemmar i 18 städer och härad.

Varje medlem i organisationen har kapat banden med kommunistpartiet, berättade Wu. Dagen då han talade med Epoch Times hade 14 medlemmar av hans organisation lämnat kommunistpartiet. Sju hade lämnat ungdomsförbundet och tre hade lämnat Unga pionjärer.

– Allt jag säger är sant. Vi ljuger inte som kommunistpartiet. Kommunistpartiet är bara alldeles för korrupt, sade Wu.

Kinesiska turister hoppar av kommunistpartiet

Många turister från det kinesiska fastlandet har valt att ta avstånd från kommunistpartiet vid bås och bord som Tuidang-volontärer har satt upp på stora turistställen runt om i världen.

Tuidang-volontären Ren står vid det berömda Stora palatset i Thailand. Han minns särskilt en kinesisk turist som sade att han hade doktorerat och jobbade på Kinesiska vetenskapsakademin.

Turisten sade till honom att kommunistpartiet bara handlar om att dölja saker, och att man antar olika policys bara för att lura folket. Turisten tillade att många kineser med högre utbildning inte tror på partiet och bad Ren att hjälpa honom lämna partiet.

Frihetstorget i Taipei i Taiwan är också en plats som många turister från Kinas fastland besöker. Pan, en kinesisk turist som besökte Taiwan, pratade med en lokal Tuidang-volontär om hur han förstod hur kommunistpartiet fungerar efter att ha sett videos med ”Nio kommentarer” 2005.

– Det kinesiska folkets moral har helt förstörts av kommunistpartiet. I dag vågar ingen i Kina säga sanningen; folk ljuger och det finns falska produkter överallt. Allting som står i ”Nio kommentarer” är sant. Jag har känt några partimedlemmar, och till och med de säger att det bara är en tidsfråga innan kommunistpartiet kollapsar, sade Pan.

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens åsikter och återspeglar inte nödvändigtvis åsikterna hos Epoch Times.