Boende skadades allvarligt vid tvångsrivning i Nanning
"Rivningslaget", beväpnade med klubbor och batonger (Foton: RFA)


Boende vid komplex 23 vid Norra Erli i Xingningdistriket i staden Nanning utsattes för två försök till tvångsrivning av deras egendom den 18 och 24 augusti. Den 24 kom ett 400 man starkt ”rivningslag” och attackerade de boende. Mer än 10 personer skadades och några av offren är fortfarande inlagda på sjukhus.

Enligt Radio Free Asia utvecklades den oönskade rivningen den 24 augusti till en våldsam och blodig attack.

Boende i det aktuella området satte upp en petition på ett välkänt internetforum där de bad om hjälp. Såhär lyder meddelandet:

Klockan 8.30 skickade ansvariga på China Tobacco Guangxi Corporation och Guangxi Road & Bridge Engineering Corporation ut nästan 400 man i svarta uniformer och skyddshjälmar som säkerhetsvakter brukar ha, beväpnade med träklubbor och polisbatonger för att slå till mot bostadskomplex 23. 

Under förespeglingen att de skulle utföra officiella sysslor körde de bort boende som promenerade inne i bostadskomplexet. När andra boende kom till platsen för att försvara deras rättigheter angreps de. En internetanvändare avslöjade att nio pensionärer skadades allvarligt. En av dem fick en skallfraktur, en annan bröt armen och en tredje fick näsbenet knäckt.” Invånare hänger upp banderoller med texten ”Jag äger mitt hem och jag avgör vad som ska hända med det”

Ägarna till lägenheterna hävdade på bloggar att China Tobacco Guangxi Industrial Corporation samarbetar med korrupta ämbetsmän och använt ursäkten ”Teknisk renovering och infrastrukturexpansion” för att roffa åt sig mark illegalt.

De boende säger att företaget konspirerade med Guangxi Road & Bridge Engineering Corporation så tidigt som i mitten av 2003 för att lura regeringen och sålde en bit land på 1,2 hektar för ett extremt lågt pris. Marken användes ursprungligen för lagerbyggnader som tillhörde ett av Guangxi Road & Bridge Engineerings dotterbolag.

På den marken har man nu uppfört ett komplex med dyra lyxlägenheter vid namn ”Royal Dragon”, vilket är ett uppenbart brott mot stadsbyggnadsreglerna.

2007 köpte dessa två företag 0,4 hektar av bebyggd mark i komplex 23 och 2 hektar industrimark från Teaching Instruments-fabriken för så lite som 25 000 yuan per hektar (vilket uppskattningsvis borde varit värt 150 000 yuan per hektar) samtidigt som man höll samtliga 303 hushåll som äger hem i komplex 23 fullkomligt ovetande.

Sextio hushåll vägrade skriva under rivningsavtalet. De boende säger att dessa två företag köpt vissa personer i kommunledningen. Dessa ledare har ändrat stadsbyggnadsreglerna för att öka tätheten av bostäder på den aktuella marken.

De gav även en kompensation till hemägarna på 3000 yuan per kavdratmeter (3180 sek) vilket är taxan för äldre distrikt. För de pengarna har de ingen chans att köpa liknande bostäder i samma område.


En pensionär som blivit allvarligt skadad

En pensionär som blivit allvarligt skadad

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22101/