Boende i Lövgärdet illa berörda av mordbranden
Barnen leker utanför den brandhärjade samlingslokalen i Angered. (Foto: Epoch Times)


Natten till den 6:e augusti sattes fyra byggnader och en bil i brand i stadsdelen Lövgärdet i Angered norr om Göteborg. Samlingslokalen Eklövhuset och bilen blev helt förstörda. Ett antal ungdomar misstänks för brotten. Medan polisen fortsätter med sin utredning resonerar boende i området kring de oväntade händelserna.

Robert, 34, som inte vill ange sitt efternamn, bor på Paprikagatan i närheten av Eklövhuset. Han och grannarna väcktes av den häftiga branden strax efter klockan två på natten till i måndagen. Liksom många andra var han upprörd över mordbranden och skadegörelsen i området.

– Det är ett ungdomsgäng som går här och förstör. De förstår inte att det är deras föräldrar som har betalat för sakerna, sade Robert.

Trots händelserna trivs Robert med att bo i radhusområdet på Paprikagatan.

Men längre nedanför backen finns Lövgärdets centrum, som är nedgånget. Det finns en mataffär, en spelbutik, ett konditori, en pizzeria och ett kafé. En del lokaler står tomma, med krossade skyltar. Vissa skyltfönster är täckta av plywoodskivor. I asfalten framför kaféet finns ett stort hål.

Omar Sekvaj, 42, har bott i Lövgärdet i 20 år. Han säger att Lövgärdet har varit ett fint bostadsområde men att det har förfallit, och att ungdomarna känner sig övergivna.

– Ungdomarna har ingenting att göra. Det här är ett dött område. De har stängt allt och ingen bryr sig. Biblioteket med datorer är också borta, säger Omar Sekvaj.

Sekvaj önskar sig en gemensam samlingsplats för vuxna och ungdomar i området. På så sätt kan de vuxna har bättre kontakt med ungdomarna.

– Bostadsbolaget vill inte ställa upp med något. De vill inte hyra ut en lokal till oss, tillägger Sekvaj.


Samlingslokalen Eklövet blev totalförstörd. Försök att anlägga bränder i Lövgärdesskolan, Tretjärnsskolan och en annan samlingslokal, Zookraft, misslyckades(Foto: Epoch Times)

Samlingslokalen Eklövet blev totalförstörd. Försök att anlägga bränder i Lövgärdesskolan, Tretjärnsskolan och en annan samlingslokal, Zookraft, misslyckades(Foto: Epoch Times)

Omar Sekvaj skyller inte bara på andra. Han säger att det är dags för de vuxna i området att prata med sina barn. Men han vill ha stöd från stadsdelsförvaltningen och bostadsbolaget för att förbättra boendemiljön för ungdomarna.

Stadsdelsförvaltningen, fastighetsägarna, räddningstjänsten och polisen har skrivit ett gemensamt meddelande till boende i området:

– Vi blir alla illa berörda och oroliga när sådant här händer! Sommaren har varit lugn i stadsdelen och vi har sedan länge flera tecken på positiv utveckling i Angered. Då känns de plötsliga och tragiska händelserna extra smärtsamma.


Omar Sekvaj, 42 tycker att vuxna ska ha bättre kontakt med ungdomar. (Foto: Epoch Times)

Omar Sekvaj, 42 tycker att vuxna ska ha bättre kontakt med ungdomar. (Foto: Epoch Times)