Bo Xilais son ska studera juridik i USA
Skärmdump från Columbiauniversitetets register som visar att Bo Guagua har skrivits in. Efter att det fått uppmärksamhet togs det bort från offentligheten på måndagen den 29 juli. (Foto: Skärmdump genom Vincent Ni)


Sonen till den fallne kinesiske politbyråmedlemmen Bo Xilai har skrivit in sig på Columbiauniversitetets juridiska fakultet, enligt register på nätet och bekräftelser till ett antal olika mediaorganisationer från källor i och utanför Kina.

Det var den Pekingbaserade journalisten Vincent Ni som upptäckte att en person med det i Kina ovanliga namnet Bo Guagua hade skrivits in på Columbiauniversitetets juristprogram. Han postade en bild av universitetets offentliga register på twitter.

När Epoch Times kontaktade Columbiauniversitetet svarade det i ett email att ”under rådande lagar och i enlighet med universitetets policy så kommenterar vi inte våra ansökande och studenter”. Någon gång under måndagen tog universitetet bort Bos namn ur sitt register. Enligt New York Times och andra medier så är det verkligen Bo Xilais son det handlar om.

Bo Xilai, tidigare
medlem av det Kinesiska kommunistpartiets högsta organ, politbyrån, står åtalad för korruption och maktmissbruk, och han förväntas ställas inför rätta inom några veckor. Han har hållits i förvar under partiets disciplin- och förhörssystem i 18 månader. Politiska analytiker tror att Bo kan dömas till allt från 15 års fängelse till villkorligt dödsstraff när han fälls – något som är garanterat i Kina, med tanke på att de flesta juridiska beslut, särskilt politiskt känsliga sådana, fattas av skugglika partikommittéer innan rättegången ens har börjat.

Bo Guaguas mor, Gu Kailai, Bo Xilais andra fru, sitter för närvarande i fängelse med en villkorlig dödsdom mot sig för att ha mördat den brittiske affärsmannen Neil Heywood i november 2011.

Bo Guagua tros ha bott i USA sedan han tog sin masterexamen i politik vid Kennedy School of Government på Harvarduniversitetet i maj 2012. Den kursen tog han efter att ha studerat vid Oxforduniversitetet. Som ett svar på kritiker som menar att hans studier betalas med förskingrade pengar har han hävdat att hans utbildning betalas med stipendier och hans mors inkomster från sitt arbete som advokat.

Joseph Cheng Yu-shek, som är professor i politisk vetenskap vid City University i Hongkong sade till South China Morning Post att det att Bo Guagua skrivit in sig på Columbia är ”ett ganska logiskt val med tanke på att hans mor är i fängelse och att hans far troligen kommer att hamna i fängelse. Att stanna utanför Kina kommer troligen ge honom en bättre miljö att bedriva sina akademiska studier, och man kan även spekulera i att familjen, nu när båda föräldrarna sitter i fängelse, behöver någon som hanterar deras finansiella tillgångar utanför landet.”

Columbiauniversitetet har en av landets dyraste juristprogram, och kostnaden per år uppgår till över 80 000 dollar. Många har ifrågasatt hur Bo Guagua ska ha råd med avgifterna, och det är en allmänt utbredd uppfattning att han har tillgång till något av de stora rikedomar som hans familj har samlat på sig och placerat utanför Kina.

Genom att fortsätta att utbilda sig i USA klarar han sig undan de kinesiska myndigheterna och han får behålla sitt studentvisum. ”Om fadern inte accepterar sina brott kommer de att ge sig på sonen,” skrev Hu Ping, en kinesisk politisk kommentator i exil som bor i New York i Human Rights in China Biweekly den här månaden.

Efter att hans föräldrar greps ryktades det att Bo Guagua togs med helikopter till ett säkert hus som skyddades av de amerikanska myndigheterna. Det finns även obekräftade påståenden om att Bo Xilai har ingått ett avtal med åklagarna för att hans son ska vara säker.

Översatt från engelska