Bo Xilais framtid oviss
Bo Xilai, stadskommunen Chongqings partisekreterare i mars 2012. Bo Xilai och borgmästare Huang Qifan missade stadens viktiga arbetskonferens på torsdagen och deras frånvaro har satt igång spekulationer om att de kan ha gripits. (Foto: Feng Li / Getty Images)


Dramat kring Bo Xilai, kommunistpartichefen som styr den central-västliga staden Chongqing på provinsnivå, tog en ny vändning på torsdagen.

Bo Xilai och borgmästare Huang Qifan saknades på en viktig arbetskonferens på torsdagen och deras frånvaro har satt igång spekulationer om att de eventuellt skulle ha gripits.

Chongqing Daily News rapporterade den 17 februari att Arbetskonferensen om politik, juridik och byggnation för ett säkert Chongqing hölls i kommunens partikommittés samlingssal. Liu Guanglei, Chongqingkommunens partikommittés sekreterare gjorde påpekande vid konferensen.

Bo Xilai dök inte upp. Enligt USA-baserade Information Center for Human Rights and Democracy, överraskade Bo Xilais och Huang Qifans frånvaro de närvarande vid konferensen, eftersom Bo Xilai hade gett en 60 minuters föreläsning vid förra årets konferens.

Chongqing Daily News publicerade Bo Xilais konferensrapport en dag senare, vilket innebar att publiceringen försenades i 24 timmar, uppenbarligen för att ge tid för noggrann granskning.

Den försenade publiceringen av Bo Xilais rapport tyder på att myndigheterna i Peking har kontroll över Chongqing-medierna.

Chongqings förre polischef, Wang Lijun, Bo Xilais tidigare högra hand, startade en politisk löpeld när han flydde till USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari. Enligt rapporter på dissidenthemsidan Boxun hade Bo upptäckt att Wang stod under utredning för korruption och Wang fruktade att Bo skulle mörda honom för att se till att han inte lämnade vittnesmål till myndigheterna i Peking.

Hongkongmedier har dragit slutsatsen att den information Wang kan ge myndigheterna i Peking utgör en risk för Bos politiska karriär.

Det finns också spekulationer om att Bo övervakas av den centrala polisenheten och hindras från att lämna Kina.

Enligt Nanhua Morning News står nu även Chongqings borgmästare Huang Qifan, som är inblandad i den politiska affären mellan Bo och Wang, också inför en oviss framtid.

Det har rapporterats att Huang var Bos allierade och spelade en viktig roll efter att Wang hade flytt till USA:s konsulat. På order från Bo ledde Huang 70 polisbilar från Chongqing till Chengdu i grannprovinsen Sichuan, en fyra timmars bilfärd, och omringade USA:s konsulat. Den 10 februari sågs Huang i Peking.

Det är okänt var Wang befinner sig. Enligt Boxun gick Wangs hustru och bror till Byrån för allmän säkerhet i Beijing den 15 februari, och försökte få nyheter om honom, men fick höra att det inte fanns någon information om Wang.

Statskontrollerade Xinhua News bekräftade den 9 februari att Wang hade tillbringat en dag på USA:s konsulat och nu är under utredning. Washington Free Beacon citerade den 15 februari en högt uppsatt amerikansk tjänsteman som sade att Wang hade begärt asyl och fått avslag.

På micro-blogginlägg, borttagna av myndigheterna, har man spekulerat om att chockvågor från Wang-Bo-affären även kan leda till ökad instabilitet mellan konkurrerande fraktioner av kommunistpartiet.

Översatt från engelska.