Bo Xilai vet för mycket menar före detta rådgivare inom kommunistpartiet
Bo Xilai (Foto: AFP)


Det fortsätter att komma kommentarer om maktstriden i det kinesiska kommunistpartiets topp. Den mäktiga politbyråmedlemmen Zhou Yongkang känner sig hotad av Chongqings partichef Bo Xilai, enligt en före detta rådgivare till högt uppsatta partitjänstemän, som talade anonymt med Epoch Times kinesiska upplaga.

Bo är mycket ambitiös, och han är därför fast besluten att kämpa för att blir partiets ledare, eller åtminstone premiärminister, enligt den före detta rådgivaren. Bo tillskansade sig hemligheter om kommunistpartiets topp genom sin ”slå till mot det svarta”-kampanj i Chongqing, sade han.

Den anonyma
källan beskrev en strid mellan de två. Zhou Yongkang hade ett nära förhållande till Wen Qiang, förre chefen för Chongqings allmänna säkerhetsbyrå. Om Wen Qiang inte hade störtats från sin post och avrättats  skulle han ha blivit vice minister för kommunistpartiets ministerium för allmän säkerhet. Zhou gav Wen Qiang två alternativ. Han kunde endera bli en del av ministeriet för allmän sälerhet eller bli chef för den nationella fängelseadministrationen, inom justitieministeriet. Detta hade redan bestämts internt. Men en högt uppsatt person samtyckte inte, och Wen kom inte in. Senare blev han en måltavla i Bos antimaffiakampanj och avrättades.

Enligt den före detta rådgivaren har Bo Xilai skadliga bevis mot flera medlemmar av politbyråns mäktiga ständiga utskott. Han sägs till och med känna till hemligheter om He Guoqiang, chefen för den centrala kommissionen för disciplininspektion, som förut var partisekreterare i Chongqing.

”Bo sitter på farliga bevis mot minst tre medlemmar av det ständiga utskottet som skulle kunna störta dem och få dem att förlora allt när som helst”, sade källan. Han tillade dock att om Bo Xilai själv skulle försöka starta ett krig inom partitoppen skulle det förgöra även honom. ”De är alla i samma båt, så gott som alla har skelett i garderoben”, sade han.

Den anonyma källan hävdade också att Zeng Qinghong, en före detta medlem av det ständiga utskottet, också är sårbar. Zengs familj drar in pengar på militära kontrakt och olja och har tjänat pengar på industrier i Chongqing.

Källan sade att högt uppsatta tjänstemän vid flera tillfällen blivit oroade av Bos skrytsamma och högljudda attacker mot den undre världen och andra i Chongqing, eftersom vissa högt uppsatta partipersoner har kopplingar till dem. Det hela är svårt att hantera, sade han.

Översatt från engelska