Bo Xilai vägrar samarbeta, kan dömas till döden
Bo Xilai, som då var partichef i Chongqing, deltar i nationella folkkongressen i Peking den 5 mars, 2012. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Bo Xilai, den förre politbyråmedlemmen och partichefen i staden Chongqing, kan dömas till livstids fängelse eller till och med dödsstraff för sin vägran att samarbeta med utredningen av hans fall, enligt Hongkongtidningen Ming Pao.

I tisdags citerade Ming Pao källor i Peking som sade att Bo, efter att han avsatts från sina poster den 15 mars, först hölls i en villa i Huairou-distriktet i Pekings förorter. Senare ska han ha skickats till högsäkerhetsfängelset Qincheng, inne i Peking.

Bo utsattes för hårda förhör, men var inte samarbetsvillig, och skrek ofta åt förhörsledarna. Efter att han avskedades från nationella folkkongressen i slutet av oktober, och därefter formellt greps, ska han enligt Ming Paos källa till och med ha hungerstrejkat under en tid.

Regimen ska enligt uppgift vara upprörd över Bos brist på samarbetsvilja, och ska därför ha utökat utredningen till Bos äldre bror, Bo Xiyong, och hans två yngre bröder, Bo Xicheng och Bo Xining. Enligt källor som står Bo Xicheng nära, så förlorade de kontakten med honom i oktober.

På grund av den långsamma utredningen anser Ming Paos källor att Bos rättegång knappast kommer att inledas direkt efter partikongressen.

Tidningen citerade initierade personer i Peking som sade att Bo nu riskerar strängare straff. Man kommer inte att utesluta dödsstraff, något som antyds av att den ansvariga åklagarmyndigheten ska ”dra slutsatser” av fallet med Cheng Kejie, från 2000.

Cheng Kejie, den förre vice ordföranden för nationella folkkongressens ständiga utskott, är den högst uppsatta partiledare som avrättats för ekonomisk brottslighet. Enligt domen ska han ha delat med sig av mutor på 41 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) till sin älskarinna.

Epoch Times har dock avslöjat att det verkliga skälet till att Cheng avrättades var att han hade förolämpat den förre partichefen Jiang Zemin, genom att visa hans älskarinna, den berömda sångerskan Song Zuying, för mycket uppmärksamhet.

Ett annat exempel på hur den här typen av fall kan fungera i Kina är den dom som Bos fru, Gu Kailai, fick. Den 20 augusti fick Gu en villkorlig dödsdom för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood. Efter två år kan straffet omvandlas till livstids fängelse, och därefter är det helt upp till domstolen att minska strafftiden för gott uppförande.

Det var den 28 september som Bo uteslöts ur partiet och överlämnades till rättssystemet. Han befanns skyldig till ”allvarliga disciplinöverträdelser”, i synnerhet mörkläggningen av fruns mord på Neil Heywood, men även inblandning i mutbrott och överförande av tillgångar till utlandet, enligt statlig media.

Tidigare artiklar av Epoch Times har avslöjat Bos övriga brott, som den kinesiska regimen har mörklagt. Bo var direkt inblandad i förföljelsen av utövare av den andliga metoden Falun Gong när han var partichef i staden Dalian och Liaoningprovinsen. Han fick ett rykte om sig att vara entusiastisk i att genomdriva förföljelsen. Under Bos ledning hade Liaoningprovinsen den fjärde högsta dödssiffran för Falun Gong-utövare bland de 30 provinserna och städerna på provinsnivå, enligt Falun Gong-sajten Minghui.

Enligt källor har Bo även varit inblandad i organskörd från Falun Gong-utövare som suttit fängslade, och även i försäljningen av Falun Gong-utövares kroppar till fabriker som gör utställningsobjekt av döda kroppar.

Den politiske och ekonomiske kommentatorn Caoan Jushi menar att straffet mot Bo är ett resultat av strider inom den kinesiska regimen.

– Den kinesiska regimen försöker undvika känsliga ämnen, som organskörd från levande utövare. De kan inte beröra alla problem på en gång, eftersom de fruktar för sin egen överlevnad. Bos fall är bara ett led i deras inre stridigheter, sade han till NTD Television.

Översatt från engelska