Bo Xilai spionerade på regimledare – höjdarna förargade


Rapporter har framkommit att avskedade partiledaren i Chongqing, Bo Xilai, och hans mäktige vän, Zhou Yongkang, beordrade underordnade att spionera och avslöja hemligheter på högsta nivå inom det kinesiska kommunistpartiets ledarskap.

När kommunistpartiledarna Xi Jinping, He Guoqiang, Li Yuanchao, Wu Bangguo och andra besökte Chongqing, arrangerade Wang Lijun buggning, enligt senaste utgåvan av Asien Weekly.

Wang Pengfei, en löjtnant under Wang Lijun, var den som genomförde avlyssningen, enligt Radio France Internationale (RFI).

Och nu senast har Wang Pengfei också anhållits för utredning, enligt Caixin media.

Wang Pengfeis gripande avslöjades av en Caixin-reporter efter att denne hade intervjuat tre poliser vid Yubeis distriktspolis i Chongqing, där Wang var biträdande chef. Enligt uppgift hade Wang Pengfei skaffat fram den bil som Wang Lijun använde för att fly till USA:s konsulat i Chengdu.

Wang Pengfei var den mest betrodde av Wang Lijuns medhjälpare och har varit ansvarig för brottsutredningar och spioneri under lång tid, säger RFI-källor. Poliser från Tieling, Liaoningprovinsen, sade till Caixin att när Wang Lijun var chef för polisen i Tieling blev Wang Pengfei befordrad till biträdande chef. När Wang Lijun överfördes till Jinzhou City, överfördes Wang Pengfei också och blev biträdande chef för polisen i Jinzhou. När Wang Lijun flyttade till Chongqing i slutet av 2010, följde Wang Pengfei med honom även då.

Att beställa övervakning av topptjänstemän var inget nytt för Bo Xilai. Jiang Weiping i nordöstra Kina, som tidigare var byråchef för Peking-trogna Wen Wei Po, berättade för Epoch Times att när Jiang Zemin besökte staden Dalian i nordost i augusti 1999, var hans samtal avlyssnat. ”För att kunna lyssna på Jiangs samtal med andra sade Bo Xilai till Nationella säkerhetsbyrån i Dalian att skaffa ny spionutrustning från Västtyskland”.

Avslöjandet om buggning av toppledare kan ha varit en faktor i Bos avlägsnande. Kommunistpartiets ledare kan ha förargats över att Bo hade kännedom om deras agerande och privata samtal; allteftersom bevis för Bos taktik fortsätter att komma i dagen faller hans tidigare närmaste män som dominobrickor.

Wang Lijun var den förste. Han var Bo:s högra hand och Chongqings högste polis. Saker började gå galet efter att han avlägsnades från sin post av Bo den 2 februari. Den 6 februari dök Wang upp på det amerikanska konsulatet i närliggande Chengdu – med en okänd mängd information, och sökte tydligen asyl.

Detta förebådade början av Bos fall – en ambitiös man som steg i partiets grader genom att förbli lojal mot förre ledaren Jiang Zemin och nitiskt genomföra förföljelsen av Falun Gong-utövare. Bo skiljdes från sin post den 15 mars.

Wang Lijun var bara en torped under Bo Xilai och kunde troligen inte skaffa kontakter inom högvaktsbyrån, enligt en analytiker citerad av Asien Weekly. Tillträde till inre kretsar kan ha arrangerats av Zhou Yongkang – partiets chef för säkerhet och en av de nio medlemmarna i politbyråns ständiga utskott, som nu tros vara inbegripen i en hård fraktionsstrid med Hu Jintao och Wen Jiabao.