Bo Xilai säger sig vara Kinas framtid
Bo Xilai (vänster) och Wang Lijun (höger). (Epoch Times fotoarkiv).


Bo Xilai, den ambitiöse partiledaren i Chongqing, och Wang Lijung har länge varit parhästar. Den 6 februari försökte emellertid Wang hoppa av vid USA:s konsulat i Chengdu. Han tog med sig en bandinspelning med sin tidigare chef, enligt den regimkritiska, kinesiskspråkiga webbsidan Boxun som avslöjar vad Bo Xilai anser om kommunistpartiets ledning och sin egen roll.

I bandinspelningen ska Bo Xilai inte ha skrätt orden när han gav sina uppriktiga åsikter om det kinesiska kommunistpartiets ledarskap och sin egen avgörande roll, enligt Boxun.

Efter att Wang hade fått vetskap om att han är under utredning av centrala partifunktionärer flydde han från Chongqing till konsulatet. Han fruktade att Bo avsåg att lönnmörda honom. Bo anses frukta att Wang kommer att avslöja detaljer om korruption där Bo är inblandad. Wangs erbjudande att hoppa av och senare hans  kapitulation inför Pekings myndigheter, sägs vara ett försök att slå tillbaka mot Bo. När han lämnade det amerikanska konsultatet i Chengdu den 7 februari ska Wang ha vrålat att han inte kommer att vara Bos ”offerlamm”.

Washington Free Beacon
citerar en insider från USA:s regering som hävdar att Wang tog med sig en mängd dokument till konsulatet. Enligt en insider som citeras av Boxun fanns även en bandinspelning med Bo under ett samtal.

I bandinspelningen ska Bo ha sagt att KKP:s tidigare ledare, Jiang Zemin, är den “nuvarande änkekejsarinnan Cixi, en mäktig och karismatisk kvinna som inofficiellt regerade i Kina i 47 år, under Manchu Qingdynastin från 1861 till 1908.

Bo beskriver den nuvarande partiledaren Hu Jintao som “Kejsare Xian” (riktiga namn Liu Xie som regerade 189-220) som var den siste kejsaren under Handynastin och som sägs ha varit en marionett där även Hanlojalister underminerade hans suveränitet.

Bo pratade också om Xi Jinping, som kan ta över efter Hu Jintao vid 18:e partikongressen senare i år. Bo sade att Xi är Liu E’dou, vars namn som vuxen var Liu Shan, den andre och siste kejsaren i staten Shu Han under perioden de Tre kungadömena. Liu Shan sägs ha varit en oduglig, och till och med efterbliven kejsare.

Bo sade enligt Boxun att det är han som kommer att leda Kina in i framtiden, och inte  de nuvarande nio inkompetenta och efterblivna medlemmarna, och inte heller de nya ”inkompetenta och efterblivna” medlemmarna som väljs av de nuvarande medlemmarna. Bo syftar på de nio medlemmarna i den Stående kommittén, den lilla klick som styr Kina, och hur de väntas välja en ny Stående kommitté vid 18:e partikongressen.

Enligt Boxuns rapport hade Bo Xilai och hans fru, Gu Kailai, skaffat sig en förmögenhet på omkring 8 miljarder kronor innan de flyttade från Liaoningprovinsen till Chongqing. Det sägs att Bo har överfört det mesta av pengarna till USA, Kanada, Storbritannien och Frankrike.

I Boxun-artikeln hävdas att Bo är den störste “nakne tjänstemannen” i Kina. I dagens Kina betyder en ”naken tjänsteman” en partitjänsteman som bor kvar i Fastlandskina samtidigt som frun, barnen och pengarna skickats utomlands.

Bo Xilais son, Bo Guagua, har studerat vid Harrow School för pojkar i Storbritannien, och studerade senare vid Harvard Kennedy School.

Sedan Wang Lijun försökt hoppa av har Boxun samlat ihop en otrolig mängd material om historien genom att använda anonyma källor som sedan visat sig vara sanna. I vissa kommentater har det hävdats att partitjänstemän använder Boxun för att läcka information som skadar Bo Xilai. Epoch Times har inte kunna bekräfta om bandinspelningen är äkta i Boxun-artiklen.

Översatt från engelska.