Bo Xilai och Zhou Yongkang konspirerade för att smutskasta Wen Jiabao, enligt källa
Kinas premiärminister Wen Jiabao vinkar till media efter en presskonferens vid Nationella folkkongressens årliga session den 14 mars 2012. (Foto: Liu Jin/AFP/Getty Images)


Trots att alla nyheter om kinesiska kommunistpartiets toppar censureras noggrant av den kinesiska internetcensuren, den så kallade ”stora brandväggen”, har märkligt nog rykten om att premiärminister Wen Jiabaos familj är involverad i korruption funnits lätt tillgängliga på Kinas internet.

Det har nu framkommit att Wens politiska motståndare avsiktligt har spridit rykten som en del av striderna inom partiet.

En initierad källa sade till New Century News att förre partichefen i Chongqing, Bo Xilai, var ansvarig för spridandet av korruptionsanklagelserna mot Wens fru och son. Källan sade att en av Bos allierade, som för närvarande utreds, har erkänt att Bo personligen instruerat andra att sprida rykten.

Enligt källan innefattade de här angreppen på Wen ryktesspridning via 21st Century Business Herald och andra välkända kinesiska nyhetssajter, såväl som att folk med nära kopplingar till högt uppsatta personer på konsulat i Kina spred rykten till dessa.

Källan ska ha sagt att ”Bo var nöjd med arbetet och berömde det som enastående”.

Bo-anhängaren, som utreds, ska även ha avslöjat att Sima Nan, en känd medlem av den stora gruppen partitrogna och statligt avlönade internettroll som ibland kallas ”50 cent-partiet” (för att de får betalt per kommentar de skriver på bland annat bloggar och sociala medier) hjälpte till att se över och finputsa smutskastningsmaterialet som senare publicerades på en utländsk sajt.

Sima Nan har varit en högljudd anhängare till Bo och ofta diskuterat anklagelserna mot Wens familj, men han har undvikit att komma med kommentarer om andra toppledare, som Hu Jintao, Bo Xilai eller förre säkerhetschefen Zhou Yongkang. Både Zhou och Bo utreds nu för en mängd olika saker. Bland annat misstänks de ha planerat att försöka störta Xi Jinping, som tros bli näste chef för partiet senare i år.

Wens vedergällning kom i ett politbyråmöte nyligen.

Det var där, inför ett stort antal av de övriga medlemmarna av politbyrån, som Wen frågade ut Zhou om dennes koppling till Bo och krävde att Zhou skulle utredas.

Zhou försökte slå tillbaka genom att tala om de korruptionsrykten som omger Wens fru, och sade att hon också borde utredas. ”Annars är en utredning av mig partisk och oacceptabel för andra partimedlemmar”, ska han ha sagt enligt en välplacerad källa i Peking.

Zeng Qinghong, förre vice partiordföranden och Zhous allierade, ska ha stöttat kravet på att Wens fru skulle utredas.

Wen sade då att han inte hade några problem med att han eller hans familj utreddes, och att han skulle avgå omedelbart om någon av dem avslöjades som inblandade i förskingring.

Systematisk ryktesspridning har alltid varit en väl använd taktik inom kommunistpartiet.

I april publicerade Epoch Times en exklusiv artikel om hur Google tvingades ut ur Kina, där det avslöjades att Bo och Zhou manipulerat Baidu, Kinas största sökmotor, för att sprida negativa nyheter om Hu Jintao, Wen Jiabao och Xi Jinping.

Översatt från engelska