Bo Xilai kommer att ställas inför rätta för kuppförsök
Förre politbyråmedlemmen och partisekreteraren Bo Xilai deltar i nationella folkkongressens tredje plenarmöte i Folkets stora sal, den 9 mars 2012 i Peking. New Epoch Weekly rapporterade att Bo Xilai enligt en källa kommer att ställas inför rätta under andra halvan av 2013 för att ha planerat en statskupp. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Sedan den förre politbyråmedlemmen Bo Xilai avsattes från sina partiposter den 15 mars 2012 har hans fall verkat sitta fast, allt medan rykten har cirkulerat om falangstrider bakom kulisserna om hans öde.

Enligt exklusiva uppgifter till New Epoch Weekly, en systertidning till Epoch Times, har den nye kommunistpartiledaren Xi Jinping beslutat att ställa Bo inför rätta för att ha försökt ta makten i landet. Bos politiska rättegång ska bli ett sätt för Xi att göra upp räkningen med fiender inom partiet.

En källa nära kommunistpartiets centralkommittés generalkontor sade till New Epoch Weekly:
– Problem som har dykt upp i Bos fall har chockat förre presidenten Hu Jintao, förre premiärministern Wen Jiabao, Xi Jinping och [nuvarande premiärministern] Li Keqiang.

Källan sade till
tidningen att de centrala myndigheterna har fått tag i mycket bevis som visar att Bo verkligen planerade att ta makten från partiets ledning.

De här bevisen drar inte bara in högt uppsatta partitjänstemän, utan även en del högt uppsatta personer inom militären och ministeriet för offentlig säkerhet. Ett stort antal personer från affärskretsar och media är också inblandade, enligt källan.

Enligt källan har man redan beslutat i Bos fall, men på grund av de svårigheter det väcker kan fallet dra ut på tiden. Rättegången mot ”De fyras gäng” i slutet av kulturrevolutionen, som är den enda tidigare politiska rättegången mot personer i den högsta partiledningen, pekades ut som relevant av källan. Den rättegången innehöll ”en kamp på liv och död”, enligt källan.

En rättegång mot Bo Xilai med politiska åtalspunkter kommer troligen att äventyra vissa partimedlemmars lojalitet, enligt källan. Eftersom Xi Jinpings ställning ännu inte är solid kommer det att behövas en viss tid för att förbereda en eventuell genomgång. Rättegången förväntas äga rum under den andra halvan av det här åren, eventuellt i oktober, trodde källan.

Den politiske kommentatorn Xing Tianxing sade till NTD Television att den konfidentiella informationen som New Epoch Weekly har kommit över visar att Xi behöver stabilisera och konsolidera sin makt. Då kommer han att kunna använda fallet med Bo för att få överhanden i partiets interna maktstrid.

Xi Jinping står emot Jiang Zemins fraktion, som tidigare satte sitt hopp till Bo Xilai för att kunna upprätthålla dess dominans inom partiet. Eftersom Jiangs fraktion fortfarande är stark på alla nivåer av partihierarkin, måste Xi lägga stor kraft på att öka sin egen makt i den här interna kampen, enligt Xing Tiangling. Det här kan göra att det drar ut på tiden innan Bos rättegång kommer igång.

– På det här sättet kan Xi hitta rätt balans, så att han kan tjäna så mycket som möjligt i partiets maktkamp, och samtidigt minimera de interna efterskalven efter Bos fall inom partiet, sade Xing.

– Det finns en annan faktor i Bos fall: Det innefattar många krafter bakom kulisserna, folk i Jiangs fraktion, de väpnade styrkorna, säkerhetsstyrkorna och media. Det är det svåraste fallet att hantera sedan ”De fyras gäng”. Det påverkar kommunistpartiets överlevnad.

Den oberoende politiske kommentatorn Wu Fan, som bor i USA, listade de essentiella frågorna som Xi Jinping måste hantera.

– Den kritiska frågan
är om han kan kontrollera militären. Han måste inte kontrollera den helt, men åtminstone majoriteten av den. Därefter kommer frågan om han kan kontrollera den beväpnade polisen. Den består av över en miljon man, och tillsammans med militärens soldater är det tre miljoner man.

– Vidare, har Xi fått bort alla medlemmar av Jiang och Zhous fraktion och Bos grupp på provinsnivå efter de två mötena [nationella folkkongressen och den politiskt rådgivande konferensen]?

Zhou, som Wu Fan talade om, är Zhou Yongkang. Han är en av Jiang Zemins långvariga allierade, och han avgick i november 2012 som chef för den inhemska säkerhetsapparaten.

– Enligt mitt sätt att se på saken är det här frågorna som har prioritet innan Xi kan ta hand om fallet mot Bo, sade Wu Fan.

New Epoch Weeklys källa sade att ryktet om att Bo hungestrejkade inte är sant. Bo har gått med på att samarbeta med utredningen i utbyte mot att hans son, Bo Guagua, ska beskyddas, och utredningen har gått relativt smidigt. Utredningen förväntas att officiellt vara klar i mars eller april.

Xing Tianxing ser dock till hur tidigare maktstrider har utvecklat sig inom partiet, och tror att oväntade saker kan hända.

– Utifrån tidigare händelser så har mycket hänt som många inom partiet inte önskade, så det är fortfarande möjligt att Bos rättegång inte blir av under den andra halvan av det här året, som planerat, sade han till NTD Television.

Översatt av John Wang. Skriven på engelska av Stephen Gregory.

Översatt från engelska