Bo Xilai har haft stark maktambition
Bo Xilai. (Foto: Feng Li/Getty Images)


I det kinesiska kommunistpartiet spelar familjebanden en viktig roll. Bo Xilai var en ”ung prins”, ett barn till generationen som grundade partiet. Hans far är en av de ”åtta gamlingarna”, kommunistpartiets veteraner som hade stor makt under 1980- och 1990-talet. Bo kände att han var ämnad att ha en hög maktposition, kanske just på grund av sitt släktskap.

Bo Xilai föddes 1949. Han var rödgardist och hans studentförening mobiliserades av Mao Zedong. Genom att kritisera sin far, Bo Yibo, fick han chansen att bevisa sin revolutionära hänförelse. Han misshandlade sin far och bröt tre revben på honom.

I en biografi skriven av Yang Guang citeras Bos far som en som överlevde Kulturrevolutionen, ”när Jiang Qing (medlem av de Fyras gäng och Maos hustru) stämplade mig som förrädare, slog min son Xilai mig till marken… När jag såg att han inte var rädd för att släppa sina band till familjemedlemmar, visste jag att han var perfekt för partiledarskapets nästkommande generation.”

Maos död 1976 markerade slutet på revolutionen. Bo återvände då till skolan och tog examen 1982 med en fil kand i internationella nyheter. När hans far kom till makten igen fick Bo Xilai en skjuts i karriären som politiker. Inom några år efter examen hade han fått en nyckelroll i Liaoningprovinsens centralkommitté och blev borgmästare i storstaden Dalian 1993.

I Dalian fick Bo rykte om sig att bedriva korruption. Jiang Weiping, veteranjournalist, skrev en artikel om Bo där han beskrivs som en ofta besökte prostituerade samtidigt som han drack alkohol. Ett av de fall som Jiang tog upp var när ägarna till Dalians kända restaurangkedja, Daily Hub, fängslades. Efter att ha fått vetskap om att ägarna var inblandade i en personlig konflikt med hans älskarinnas make, såg Bo till att de greps för skattebrott och satte dem i fängelse. Bo byggde också om myndighetsbyggnader som modell för sin älskarinna. Efter att artikeln publicerats, greps Jiang Weiping och dömdes till åtta års fängelse.

För att få en central roll bland de styrande var Bo tvungen att hålla sig väl med Jiang Zemin, den dåvarande presidenten. Jiang förföljde Falun Gong och Bo gick därför i hans fotsteg och gjorde det samma. År 2001 blev Bo guvernör för Liaoningprovinsen.

Bo fick omkring en miljard kronor för att bygga om fängelser. Ett område som Bo fokuserade på var Masanjia-arbetslägret, som senare byggdes ut tills det blev Kinas första ”fängelsestad”.

Arbetslägret blev känt som helvet på jorden för Falun Gong-utövare. Clearwisdom, en Falun Gong-webbsida, har regelbundet publicerat rapporter om hur utövare har misshandlats och chockas med elbatonger. En gång kläddes 18 kvinnliga Falun Gong-utövare av och kastades in i en cell med män som gruppvåldtog dem. Kvinnliga utövare ska också ha våldtagits i Liaonings kvinnofängelse och Dalians tvångsarbetsläger, enligt Clearwisdom.

Författaren Ethan Gutmann har beskrivit Liaoningprovinsen som epicentret för organskörd i Kina. Detta illdåd upptäcktes först i Sujiatun, en förort till staden Shenyang, huvudstaden i Liaoningprovinsen, där Bo var guvernör från 2001-2004. Wang Lijun som blev Bos högra hand i Chongqing, talade öppet om att han styrde över tusentals organskördsoperationer när han var chef för den allmänna säkerhetsbyrån i staden Jinzhou, Liaoningprovinsen.

Ett telegrammeddelande från USA:s konsulat i Shanghai som publicerats av WikiLeaks citerar Gu Su, en liberal professor i politisk filosofi vid Nanjings universitet. Han säger att premiärminister Wen Jiabao kritiserade Bo för att ha stämts i flera länder för sin hänsynslöshet mot Falun Gong-utövare.

Wens åsikt anammades bland tjänstemän som fortfarande hyser motvilja mot Bo för sin behandling av sin familj, framför allt sin far, under Kulturrevolutionen”, säger Su, vilket citeras i meddelandet.

2007 när Bo var handelsminister, flyttades han av sina motståndare från Kinas politiska centrum till en position långt från Peking. Han blev partichef i den problemfyllda staden Chongqing.

I Chongqing avslöjade Bo sin strävan om att få en ledande roll i kommunistpartiet. Han satte igång en politisk kampanj, något som alltid varit partiledningens privilegium, det har aldrig varit något för en provinsledare.

Kampanjen “Att sjunga det röda och slå det svarta” hade å ena sidan att göra med att sjunga Mao-liknande kommunistsånger och syftade till att inspirera det vanliga folket att bli lojal till Bo. Att ”slå det svarta” å andra sidan sades vara en kampanj mot maffian och välkomnades i början av folket i Chongqing som lidit på grund av triaderna (den kinesiska maffian). Men bland måltavlorna återfanns affärsmän vars förmögenhet exproprierades av partitjänstemän som var lojala till Bos föregångare.

Själva kampanjen påminner mycket om en personkult. Bo satte upp en banderoll på en byggnad där det stod: ”Ledare Bo, du arbetar hårt”, en uppenbar referens till ”Ordförande Mao, du arbetar hårt”, en slogan som var populär under Maoeran.

Bo har också visat att han utvecklat starka förbindelser till militären i Chongqingområdet där han har organiserat militärövningar medan Hu Jintao var på APEC-mötet i november 2011. Detta tillvägagångssätt har vissa Kinaexperter tolkat som att Bo kan sätta igång en kupp om han skulle vilja.

Artikeln på engelska.