Bo Xilai görs till syndabock enligt analytiker
Bo Xilai under kinesiska folkets politiska rådgivande konferens den 3 mars 2012 i Folkets stora sal i Peking. Den kinesiskspråkiga utlandsbaserade webbsidan Boxun rapporterade att Bo Xilai och Gu Kailai är skyldiga till organskörd "till viss del". (Foto: Feng Li / Getty Images)


Webbsidor som tros ha kopplingar till Jiang Zemin, förre chefen för det kinesiska kommunistpartiet, rapporterar att den skandaliserade tidigare politbyråmedlemmen Bo Xilai är skyldig till allvarligare brott än dem som nämns i hans åtal. De här rapporterna visar enligt analytiker att Jiangs fraktion försöker göra Bo till syndabock för grymheter som begåtts i förföljelsen av Falun Gong.

Den 28 september rapporterade regimens språkrör, nyhetsbyrån Xinhua, att Bo skulle ställas inför rätta för att ha försökt skaffa vinster åt andra, tagit mutor, haft otillbörliga sexuella relationer, och ”inblandning i andra brott”, och man överlät till observatörer att spekulera över vad dessa andra brott skulle kunna bestå i.

Mingjing News, en kinesiskspråkig webbsida med bas i New York som ofta kommenterar Kinas ledarskap citerade en källa i Peking 2 oktober som ska ha sagt: ”Den kinesiska regimen letar efter bevis på Bo Xilais delaktighet i dödsfall, handel med människolik samt en flygolycka i Dalian. De brott som begåtts av Bo är verkligen allvarligare än vad folk vet om.”

Källan sade också att om så behövs kan den kinesiska regimen få Bos hustru Gu Kailai ställd inför rätta igen och Bo och hans anhängare kommer att ha mindre chans att komma igen.

Den kinesiskspråkiga webbsidan Boxun, med bas utanför Kina, rapporterade 3 oktober att Bo Xilai och Gu Kailai är skyldiga till organskörd ”till viss del”.

Boxuns källa försökte försvara Jiang Zemin. Källan sade att efter att Bo hade sparkats från sin partipost, sade Jiang att Bo var skyldig till brott mot mänskligheten.

Analytiker har märkt att Mingling och Boxun tidigare ofta har haft artiklar som gynnat Jiang-fraktionen. Under Jiangs ledning startade den fraktionen 1999 en kampanj med syfte att utrota den traditionella meditationsmetoden Falun Gong.

Bland de brott som begicks mot Falun Gong-utövare har användandet av dem som en källa för organtransplantationer varit värst av dem alla. Utredarna uppskattar att under åren 2000-2008 dödades 65 000 utövare genom organskörd. Detta förfarande fortsätter och ytterligare tusentals utövare dödas varje år, enligt utredarna.

Kommentatorn Lang Shu vid radio Sound of Hope sade att nyhetsrapporter tyder på att Jiangs fraktion vill klippa banden till Bo Xilai. Enligt Lang vill Jiangs fraktion göra Bo till syndabock för illdådet ofrivillig organskörd från levande människor.

Bo Xilai kan dock inte bli syndabock för dessa brott, säger Lang.

Organstölder från levande Falun Gong-utövare kräver att det görs omfattande fysiska undersökningar, undanröjande av kroppar och medverkan av domstolar, polisen, åklagarämbetet, sjukvårdsavdelningar, armén och paramilitära poliser, sade Lang. Det är en systemisk, statlig brottslighet som har involverat en enorm kriminell liga och otaliga tjänstemän inom kommunistpartiet.

Kinaanalytikern Zhang Tianliang håller med: ”Är Bo tillräckligt högt rankad för att vara ansvarig för det här brottet? Svaret är helt klart ’nej’”, skrev Zhang i ett mail. ”Organskörd händer inte bara i Liaoningprovinsen eller Chongqing [Bo Xilai var guvernör i Liaoning och partichef i Chongqing]. Det är en rikstäckande praxis. Det är därför vi måste ägna stor uppmärksamhet åt säkerhetschefen Zhou Yongkang och åt Jiang Zemin. ”

Zhang sade att rapporten från Mingjing om att Bo anklagas för allvarliga brott tyder på att Jiangs fraktion håller på att kollapsa.

Lang berättade hur Bo hade vunnit politisk makt genom att behaga Jiang, och nu finns inte deras ömsesidiga intresse längre.

”Jiangs fraktion är bara en intressegrupp med medlemmar som utnyttjar varandra för egen vinning” sade Lang. ”När det fanns en intressekonflikt sprack deras allians omedelbart.”

Samma dag som Bo Xilais brottsåtal tillkännagavs tog två stora Twitter-liknande plattformar i Kina, Sina Weibo och Tencent Weibo (Weibo betyder ”mikroblogg” på kinesiska), bort förbudet mot sökningar på termer relaterade till organstölder från levande människor. Många nätanvändare har kommenterat att borttagandet av detta förbud tyder på att en stor förändring snart kommer att ske.

Översatt från engelska.