Bo Xilai dömd till livstids fängelse
Bo Xilai står mellan två vakter vid domstolen i Jinan, huvudstaden i Shandongprovinsen, på söndagen. Han dömdes till livstids fängelse. (Bild: Weibo.com)


Bo Xilai dömdes på söndagen till livstids fängelse och fråntas alla politiska rättigheter under hela livet. Han var den viktigaste högt uppsatta politikern som har rensats ut ur det Kinesiska kommunistpartiet på flera årtionden. Alla hans personliga tillgångar kommer att beslagtas.

Jinans mellanliggande folkdomstol meddelade domen via sin mikrobloggtjänst, Weibo, i slutet av en nio sidor lång dom som upprepade åtalet mot Bo, med fokus på de tre anklagelserna ”mutor, korruption och maktmissbruk.”

Rättegången mot Bo Xilai, och den egendomliga händelsekedja som ledde fram till den, har inte bara fått stor uppmärksamhet i Kina utan även i resten av världen. Bos fall har varit enormt viktigt för det kinesiska politiska systemet på grund av den fara han utgjorde för den centrala ledningen och den kris som hans maktanspråk ledde till inom regimen.

Meddelandet om Bo
Xilais dom på söndagsmorgonen följdes av intensiva spekulationer, diskussioner och spänning.

Den enda källan till information från rättegången har varit  Jinans mellanliggande folkdomstols Weibo-konto. Weibo är en populär twitterliknande mikrobloggtjänst i Kina.

Strax efter klockan 10, kinesisk tid, meddelade domstolen på sitt Weibo-konto: ”Huvuddomaren läser upp domen.” Inom några minuter hade domen länkats vidare 4 000 gånger av nätanvändare.

Domen publicerades från början i sju stycken som sedan blev nio, varav alla länkades vidare tusentals gånger. En bild på Bo där han står mellan två vakter som är längre än vad han är publicerades också.

På sida efter sida i domen vederlade domaren Bos försvar och förklarade varför alla åtalspunkter stod kvar och styrktes genom alla bevis som presenterats. ”Den svarandes och den svarandes advokats argument och försvar kan inte styrkas, och domstolen accepterar dem inte”, var en fras som användes mycket.

Domstolens beslut är att Bo är skyldig till att ha tagit emot mutor på omkring 20 miljoner yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor), förskingrat 5 miljoner yuan och att han begick maktmissbruk i fallet med hans frus mord på Neil Heywood. Många analytiker har påpekat att dessa siffror är ganska snälla med tanke på att det har rapporterats att lokala partitjänstemän har försvunnit med hundratals miljoner dollar.

– Den här utgången
är egentligen vad vi alla misstänkte, sade Shi Cangshan, oberoende analytiker, baserad i Washington, i en telefonintervju.
Shi sade att de anklagelser som Bo stod åtalad för knappast kunde ha resulterat i ett dödsstraff, vilket skulle innebära att det inte heller kunde bli en villkorlig dödsdom, vilket var en av de andra huvudlinjerna i spekulationerna kring vilket domen skulle bli.

Innan den 6 februari 2012 var Bo bara känd som en politiskt slug partichef med smak för överdåd, som styrde megastaden Chongqing. Han mobiliserade massorna till att sjunga revolutionära sånger, vilket påminde om Maos mobiliseringar och parader. Han attackerade även skoningslöst sina politiska fiender och stämplade dem som gangsters. Bos säkerhetstjänst, som sköttes av hans högra hand och stadens polischef, Wang Lijun, såg till att tvinga fram bekännelser från rivaliserande affärsmän samtidigt som man lade beslag på deras tillgångar. 

Dessa aktiviteter var kända som ”att sjunga rött och krossa det svarta”.

I februari hoppade Wang Lijun av till ett amerikanskt konsulat i Chengdu, några timmars bilresa från Chongqing. Konsulatet ska ha omringats av paramilitära fordon, ditkommenderade av en av Bos mäktiga beskyddare, Zhou Yongkang, den tidigare säkerhetschefen. 30 timmar efter hans ankomst lämnade amerikanska tjänstemän över Wang till säkerhetsvakter och underrättelseofficerare från partiets centrala ledning i Peking, i stället för till Bos manskap.

Den officiella historien som har spridits av kommunistpartiets propagandaorgan, och som till stor del okritiskt har anammats av västerländska medier, handlar om att Wang Lijun hade begett sig till det amerikanska konsulatet för att avslöja Bos mörkläggning av mordet på den brittiska affärsmannen Neil Heywood, begått av Bos fru, Gu Kailai som hade affärer tillsammans med Heywood.

Bos femdagar långa rättegång i augusti var till stor del en regisserad teater om triangeldramat mellan Wang, Bo och Gu samt familjedramat mellan Bo Xilai och hans fru och son, Bo Guagua, som för närvarande studerar juridik på Columbia Universitet i USA.

Epoch Times har rapporterat, baserat på information från källor inne i Kina, att Bo har konspirerat tillsammans med andra högt uppsatta medlemmar i partiet för att ta makten i regimen. En nyckelmedlem i den här pakten var Zhou Yongkang. Zhou är nu, enligt vad som nyligen framkommit, föremål för en utredning om korruption i flera olika delar av sin karriär, inklusive  oljeindustrin och Sichuanprovinsen.

Zhou och Bo var kärnan i förre partiledaren Jiang Zemins försök att behålla ett starkt inflytande inom regimen, trots att det var över tio år sedan Jiang hade några officiella poster inom partiet. Det skulle ha varit ett försök från Jiangs sida att försäkra sig om att viktiga delar av hans arv, framför allt förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong, inte skulle rivas upp av någon ny ledning inom partiet.

Översatt från engelska.