Bo Xilai avlägsnad från politbyrån och sina partiposter
Bo Xilai deltar i öppningen av Nationella folkkongressen i Folkets stora sal i Peking den 5 mars. Chongqings förre partisekreterare har nu stängts av från sina partiposter och utreds. (Foto: Feng Li/Getty Images)


Bo Xilai, den förre partisekreteraren i Chongqing, har stängts av från sina partiposter och utreds nu av kommunistpartiets hemlighetsfulla och mäktiga disciplinkommitté, enligt regimens språkrör, nyhetsbyrån Xinhua. 

Nyheten meddelades i en jätterubrik på Xinhuas och People’s Dailys förstasidor den 10 april. ”Kamrat Bo Xilai har allvarligt brutit mot disciplinen”, löd den. Det var partiets officiella TV-station, CCTV, som först avslöjade nyheterna. 

Den korta notisen sade att partiets centralkommitté beslutat att, enligt partiets konstitution och den interna ”disciplininspektionens” regler, ska Bo avlägsnas från Politbyrån och alla centrala partikommittéer och ska utredas. 

Kinesiska kommentatorer påpekade att Bo fortfarande refereras till som ”kamrat”, vilket antyder att han ännu är medlem av partiet och att meddelandet talar om att han ”stängts av”, inte att han avskedats permanent. 

Det mycket offentliga sätt som Bo Xilai hanteras på går på tvärs mot vad vissa Kinaobservatörer väntat sig. De hade antagit att det nuvarande ledarskapet i tysthet skulle knuffa Bo åt sidan för att inte dra till sig omvärldens uppmärksamhet och sätta igång spekulationer om ledarskapets stabilitet. 

Förutom meddelandet om Bo stod i en annan rapport från Xinhua att Gu Kailai, Bos fru, nu utreds för engelsmannen Neil Heywoods död. Heywood hittades död på ett hotell i Chongqingi november förra året. Polisen sade att han dött av alkoholförgiftning och kremerade kroppen snabbt utan obduktion. Heywoods familj och vänner kände honom emellertid inte som någon som drack, vilket väckte frågor kring hur polisen hanterat incidenten. 

Ett partimöte där beslutet att stänga av Bo Xilai från sina poster meddelades. 

I notisen på Xinhua står att Heywood och Gu Kailai var goda vänner, men blev osams om ”ekonomiska intressen”. Wang Lijuns besök på det amerikanska konsulatet i Chengdu i februari ledde till att myndigheterna gick tillbaka och såg över Heywoodfallet, enligt Xinhua. ”Enligt undersökningen finns det nu bevis för att Heywood mördades och att Gu Kailai och Zhang Xiaojun (en medhjälpare till Bos familj) är starkt misstänkta,” stod det i notisen. 

En indikation på hur allvarlig incidenten är för kommunistpartiet är att möten i arbetsenheter hållits över hela landet innan nyheten meddelades officiellt, så partiet kunde informera medlemmarna först. Några deltagare laddade upp bilder från dessa möten på mikrobloggar, och några klagade även på att de var tvungna att ha möte på natten. Sådana landsomfattande möten i små grupper hålls vanligtvis bara i extremt politiskt känsliga fall. Det mest kända fallet är under kulturrevolutionen, när Lin Biao, Maos tidigare högra hand, anklagades för att vara en förrädare. 

He Qinglian, ekonom och politisk kommentator, skrev på twitter att de underliga formuleringarna i den andra notisen, där man refererade till Gu Kailai som ”Bo-Gu Kailai”, indikerar att myndigheterna försöker dra in Bo i mordet på Heywood. ”De skyndar på det här eftersom de känner att de håller på att tappa kontrollen över situationen,” skrev hon.

Research av Ariel Tian

Översatt från engelska