Blomsterhyllningar vid Googles högkvarter i Kina togs bort
Kinesiska säkerhetsvakter omringar en kvinna som ville lämna blommor till Google:s kontor i Peking den 13 januari. Kvinnan sade att hon ville tacka Google. (Foto: Goh Chai Hin/AFP)


Klockan var fyra på morgonen i Peking i tisdags då Google meddelade att man tänkte sluta censurera sin kinesiska sökmotor. Några timmar senare kom de första kineserna till företagets huvudkontor för att lägga ner blomsterkransar. Några grät över beslutet.

– Om vi inte har Google är det verkligen ett hårt slag, sade en ung kvinna till Australiensiska SBS.

Enligt säkerhetsvakterna måste man i förhand lämna in en ansökan till de relevanta myndigheterna om att få lägga ner blommor. Blommorna togs bort och incidenten kallades för en ”illegal blomsterhyllning”. Denna nyligen myntade kinesiska fras (feifa xianhua) får nu 151 000 träffar på Google (144 000 på Google.cn).

Nyheten har delvis censurerats på det kinesiska nätet, som till exempel Baidus ”Paste Bar”, ett nätforum som den populära sökmotorn driver. Ordet ”illegal blomsterhyllning” har också tagits bort från Baidus encyklopedi. Skärmdumpar på kinesiska hemsidor visar en tidigare livlig post om blomincidenten, men nu säger Baidu att den inte existerar.

Google sade att man hade attackerats av hackers, som, enligt vad man tror, handlat på Kinesiska kommunistpartiets order för att komma åt kinesiska människorättsaktivisters Gmailadresser. Google har sagt att man avser sluta censurera sina sökresultat på Google.cn och noterar att man kanske kommer behöva stänga ner sin verksamhet i Kina som ett resultat av detta. Vissa kommentatorer utanför Kina har antytt att andra möjliga skäl ligger bakom, som att Google inte gjort särskilt bra affärer i Kina och kan använda yttrandefrihetsdiskursen för att ta sig därifrån med äran i behåll.

Blomsterhändelsen kan länkas till incidenter på senare tid där blomsterhyllningar följt tätt efter politiska missnöjesyttringar. Efter den relativt populäre och reformistiske kommunistpartiledaren Hu Yaobangs död samlades tusentals för att sörja, lägga ner blomsterkransar och senare även protestera. Två år senare ledde protesterna som började med Hus död till massakern på Himmelska fridens torg, 4 juni 1989.

– Den här sortens regim, som tar bort folks blomsterhyllningar, gör folk rasande, skrev en användare på ett diskussionsforum från Hongkong.

Kommunistpartiets svar på Googles utspel har inte varit försonligt. Den engelska versionen av det statliga språkröret Xinhua, hade rubriken: ”Kina står på sig när det gäller internetsäkerhet i Googledramat”. Utrikesministeriets talesperson Jiang Yu sade vid en presskonferens att ”Kina välkomnar internationella internetföretag att bedriva verksamhet inom landets gränser så länge man håller sig till lagen”, syftande på internetcensur.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/28043/