Bloggare ifrågasätter uppgifter kring självmorden på Foxconn
Bilder på den Taiwanesiska elektronikjätten Hon Hais högkvarter i Tuchung i norra Taiwan, 7 juni 2010. (Foto: Patrick Lin/AFP/Getty Images)


En bloggare som påstår sig arbeta på Foxconn hävdar att åtminstone några av de personer som sägs ha begått självmord på företagets fabrik i Shenzhen i själva verket misshandlats till döds av företagets egna säkerhetsvakter.

Den 23 januari rapporterades det första självmordet vid Foxconns fabrik i Shenzhen. I maj rapporterades flera fall i snabb följd vid det Taiwanägda företaget som bygger Appleprodukter.

Redan dagen efter att Foxconn Groups VD, Terry Guo, flugit till Shenzhen för att hantera händelsen inträffade ytterligare två självmordsförsök. Oavsett hur svåra arbetsförhållandena är på ett företag är det högst ovanligt med en sådan extrem självmordsstatistik.

Vid närmare granskning av detaljerna av de fler än tio självmordsförsöken inklusive uttalanden gjorda av offrens vänner såväl som Foxconns anställda, är det mycket tveksamt att dessa händelser i själva verket var självmord.

I den intensiva mediabevakningen tycks man ha missat en avgörande faktor, nämligen Foxconns säkerhetsavdelning.

Första gången Foxconns säkerhetsavdelning fick uppmärksamhet i media var när 25-årige Danyong Sun, som börjat arbeta för Foxconn efter att ha tagit examen från ett högt ansett kinesiskt universitet, tappade bort en iPhoneprototyp och valde att ta sitt liv hellre än att utsättas för förödmjukelsen att behöva förklara sig för säkerhetspersonal på företaget.

En person som sade sig vara en studiekamrat till Sun skrev på internet om en konversation han haft med Sun bara en timme innan han tog sitt liv.

”Zou Qinming, säkerhetschefen på Foxconn bör fördömas starkt. Jag sörjer vår studiekamrat Sun Danyong. Företaget använde illegala metoder, våld, genomsökningar och frihetsberövande för att plåga Sun Danyong, vilket fick honom att ta sitt liv. Skulden för detta faller helt på den där gruppen inom Foxconn, de är otvivelaktigt ansvariga.”

En bloggare som påstår sig arbeta för Foxconns logistikavdelning postade trådar på massor av forum där han sade att en del av ”självmordsoffren” i själva verket misshandlats till döds av Foxconns säkerhetsvakter.

”Alla som kallas in på säkerhetsavdelningen misshandlas och förolämpas. Det är som japanerna gjorde mot kineser under andra världskriget. Särskilt säkerhetschefen Chinming Gu och hans närmaste man Feng Liu, de är helt omänskliga” skrev han.

Han menade även att det nionde självmordet som inträffade den 14 maj i själva verket var mord. ”Ett självmordsoffer kan inte ha knivhuggit sig själv fyra gånger och sedan hoppat från taket och sen tagit sig över staketet.”

Enligt Anhui News var det här dödsoffret en Foxconnanställd från Anhui vid namn Chao Liang. Foxconns mediapersonal rapporterade att polis fanns på plats och undersökte dödsfallet.

Polisen hittade en blodig kniv, fyra sticksår på den dödes kropp och blod på taket till den sjuvåningsbyggnad som han ska ha hoppat från. Shenzhenpolisen kallar dock det hela för självmord.

Feng Liang, som är offrets bror, sade att han talade med Chao i telefon vid 21-tiden, en timme innan händelsen. Han sade att han och hans mor också talat med Chao under dagen och att hans bror vanligen trivdes rätt bra på företaget. Modern hade samma intryck.

Personen som sade sig vara anställd på Foxconn sade att han kände till två andra Foxconnanställda som skickats till säkerhetsavdelningen för att ha bråkat med chefen och stulit från företaget. De misshandlades till döds, men man sade att de tagit sina liv genom att hoppa från en byggnad. Inga namn eller datum i anknytning till dessa uppgifter nämndes.

Den Taiwanesiske advokaten Winifred Tung sade i en intervju nyligen att en del av de säkerhetsvakter som arbetar på Foxconn även arbetar för den lokala statliga allmänna säkerhetsbyrån och att de får lön från båda två.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37047