Bloggandet - vår nya hälsofara?


Tidningen New York Times har uppmärksammat följderna av det som riskerar att bli vår nya farsot. Det gäller bloggandet som inte bara kan leda till sömnproblem, utan i värsta fall till döden.

Med anledning av att två proffsbloggare på kort tid avlidit på sin post så har tidningen New York Times uppmärksammat bloggandet.

Det första offret var amerikanske Russel Shaw. Hans sista ord var ”Jag har något. Vilar nu men återkommer senare idag eller imorgon.” Men hans uppdragsgivare, tekniksajten ZDNet, hörde aldrig något mer från honom. Han avled på ett hotell i Kalifornien.

Det andra offret, också en amerikan som skrev om teknik, Marc Orchant, dog av en hjärtinfarkt endast 50 år gammal.

Två dödsfall inom kort tid kan ju knappast vara ett underlag för att dra någon vittgående slutsats men faktum är att bloggarna drivs av att  vara först med den senaste nyheten. Många bloggare får också betalt per inlägg och antal läsare.

Men det är kanske inte bara bloggandet i sig som är farligt för hälsan. Det extrema användandet av datorn kan vara skadligt nog. För en tid sedan uppmärksammades att svenska ynglingar sitter vi datorerna dygnet runt, för att sedan sova upp till 15 timmar efteråt.

Nu söker de för sömnproblem och läkarna befarar att det kan ge kroniska problem som de får dras med resten av livet. Ungdomarna får allt svårare att klara av sin vardag, utbildning, jobb och även relationer blir lidande.

Sömnproblem har blivit en folksjukdom och inte bara något som drabbar ungdomar. Det är konstaterat att vi sover mindre, sover sämre och använder sömnmedel i högre utsträckning nuförtiden.

Faktum är att datorerna orkar hålla igång hur länge som helst, men vår kropp behöver regelbunden återhämtning. En som håller med om detta är Michael Arrington, grundare av tekniksajten Techcrunch, som han kallar för sin hobby och tjänar omkring 200 000 dollar per månad på.

– Vore det inte underbart om vi kom överens om att ingen bloggare eller journalist skriver något mellan 20.00 och gryningen? Då skulle vi alla få vila, säger Michael Arrington. Men inser själv genast faktum:

– Det kommer aldrig att hända.

Kina vill styra internet i resten av världen också

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri