Blodbrist i Kina efter Röda Kors-skandaler
Röda Korset har bedrivit kampanjer för att få fler kineser att ge blod till icke-släktingar. Intresset har dock varit litet, bara 84 av 10 000 kineser lämnade blod i slutet av 2010,mot 454 i utvecklade länder. Efter de senaste skandalerna är viljan ännu sämre. (Foto: AFP)


Det har blivit brist på blod hos blodcentraler i flera kinesiska provinser sedan förtroendet för Röda Korset rasat. En rad korruptionsskandaler har fått kineserna att dra sig för att ge blod. Sjukhus har på grund av det tvingats skjuta upp många operationer.

Hårdast drabbade är blodcentralerna i Shenzhen, Guangdongprovinsen och Zhengzhou, Henanprovinsen.

Lan Yuxiao, chef för Shenzhens blodcentral, berättade för Southern Metropolis Daily den 29 september att de endast hade 60 liter av blodgruppen O i lager, vilket endast skulle räcka i två dagar.

Många av de stora sjukhusen i områdena har skjutit upp operationer på grund av blodbristen.

När en akut begäran om fler blodgivare utfärdades i början av september fick det inte heller någon avsevärd effekt på tillströmningen.

Allmänhetens minskade förtroende för Röda korset i Kina sägs ligga bakom skandalen. Den började med att den pråliga 20-åringen Guo Meimei i juni gick ut på internet och sade att hon är med i Röda Korset i Kina samtidigt som hon stoltserade med en samling modeväskor och en lyxig Maserati-bil.

Allmänheten trodde att Röda Korsets välgörenhetspengar gick till dessa lyxprylar och förtroendet för organisationen har sedan dess inte återfåtts.

– Så här långt har inte bara välgörenhetsorganisationer drabbats hårt av Guo Meimei-skandalen, folks entusiasm för att ge blod har minskat, sade en talesperson för Shenzhens blodbankscenter.

– Många organisationer och arbetsplatser berättar nu att de inte kommer att ge blod om det är till Röda korset. Det är en krisartad situation som vi tidigare inte upplevt, tillade talespersonen.

Personer i Shenzhens blodcentral har förklarat för allmänheten, att fastän blodgivarcentralerna och volontärerna har Röda Kors-märket på sina västar är de inte kopplade till Röda korset, och blodet de samlar in kommer inte heller att skickas till Röda Korset.

De började senare använda sin egen personal framför frivilliga från Röda Korset, och tog till och med bort Röda Kors-logotypen från blodgivarcentral i Shenzhen.

Blodgivning i Zhenzhou, Henanprovinsen, minskade också kraftigt i mitten av september efter ryktesspridning om att Röda Korset där hade sålt givarblod för att tjäna pengar.

På ett stort sjukhus fick fler än hundra operationer ställas in under tre dagar i mitten av september , enligt en artikel i Hongkongs Sun News.

Röda Korset i Kina har drabbats av en mängd andra finansiella skandaler. Kinas nationella revisionsbyrå publicerade i juni en rapport där man upptäckte att 2,2 miljoner yuan (ungefär det samma i kronor) inte redovisats i Röda Korsets bokföring. 2010 hade man inte redovisat donationer på 1,94 miljoner yuan. Ytterligare 4,2 miljoner yuan har använts på ett olämpligt sätt.

Enligt uppgifter i kinesiska medier styrs varje nivå av Röda Korset i Kina av en kommitté i kinesiska kommunistpartiet. Trots att organisationen hävdar att man är ideell, drar medierna slutsatsen att den i verkligheten är kopplad till staten.


Översatt från engelska.