Blodbad på lantbruksskola i Nigeria
Gujba, Nigeria (Google Maps)


Ett stort antal studenter har skjutits till döds medan de låg och sov i sina sovsalar på en lantbruksskola i Gujbadistriktet i Yobe, beläget i nordöstra Nigeria.

Dödssiffrorna varierar men en lokal politiker sade till BBC att cirka 50 elever hade dödats. Flera klassrum sattes i brand under attacken.

Skyttarna kom till skolan i två terrängfordon och motorcyklar. En del var klädda i nigerianska kamouflageuniformer, berättade en överlevande för AP. Han sade att de verkade känna till skolan och de attackerade de fyra manliga sovsalarna med inte den kvinnliga avdelningen. De flesta elever var mellan 18 och 22 år, enligt abcNews.

Den islamistiska upprorsgruppen Boko Haram tros ligga bakom attacken.

Det råder undantagstillstånd i nordöstra Nigeria sedan den 14 maj då president Goodluck Jonathan beordrade en operation mot Boko Haram som kämpar för att störta Nigerias regering och skapa en muslimsk stat.

För Boko Haram är skolor en symbol för den västerländska kulturen och i juni genomfördes två attacker mot skolor i regionen. I en skola i utkanten av Maiduguri dödades minst nio barn och 13 elever och lärare dödades i en skola i Damaturu.

I juli attackerade militanta islamister byn Mamudo i delstaten Yobe skolans sovsalar och dödade minst 42 personer.

Gruppens namn betyder ”västerländsk utbildning är förbjuden”.

Ledaren för Boko Haram är Abubakar Shekau. Nigeriansk militär sade i augusti att de kanske hade dödat honom, men enligt en video som släpptes förra veckan lever han, skriver BBC.