Blodbad i Bagdad trots säkerhetsplan
Irakier sedda genom en krossad vindruta. (Foto: AFP / Ali Al-Saadi)


Trots den stora säkerhetsoffensiven i Bagdad slank bilbombare igenom nätet på söndagen. Över 60 personer dödades och fler än 100 skadades i dubbelbombningen i östra Bagdad, enligt den irakiska polisen.

Attentatet är det värsta sedan en storoffensiv för att göra sjumiljonersstaden säker inleddes.

-Var är säkerhetsplanen? grät förkrossade anhöriga på Kindisjukhuset när rader av ambulanser och vanliga bilar kom körande med döda och skadade till den överfulla akutavdelningen på eftermiddagen.

Explosionerna kom nästan samtidigt, några hundra meter ifrån varandra, i ett välbesökt marknadsområde i den shiamuslimska stadsdelen Nya Bagdad, uppgav polis.

För en vecka sedan, i måndags, förlorades ett 80-tal liv i liknande attentat mot shiadominerade marknader i den irakiska huvudstaden. Skillnaden är att sedan dess har amerikansk och irakisk militär satsat allt, inklusive stor prestige, i en ambitiös övervakningsplan för att göra Bagdad säkert.

En irakisk militärtalesman sade i går att våldet minskat med 80 procent sedan säkerhetsplanen drogs igång i full skala i veckan.

-Nästan 20 000 säkerhetspatrulleringar har utförts under veckan, sade USA:s talesman överstelöjtnant Scott Bleichwehl i dag.

-Sedan operationen började har antalet attacker gått ned över hela den irakiska huvudstaden.

Iraks befälhavare i operationen, general Abboud Gambar, hade en dåligt tajmad rundtur i just Nya Bagdad i dag.

-Jag vill meddela folket, från denna plats, att säkerhet är på väg i Bagdad, sade Gambar stolt, varpå han satte sig i den hårt bevakade fordonskolonnen därifrån.

Medföljande journalister kunde då se de mörka rökpelarna från bomberna som just utlösts.

Ett annat led i säkerhetssatsningen är att gränserna mot Iran och Syrien, där mycket vapen tros komma in, har varit stängda för översyn i flera dygn. I dag kunde två passager längs syriska gränsen och fyra vid den iranska öppnas efter uppdatering av utrustning och rutiner. När övriga passager kan öppnas är oklart.