Blix och Blair i var sitt Iranhörn
En kvinnlig supporter av National Council of Resistance of Iran (NCRI) demonsterar utanför Foreign and Commonwealth Office i London den 26 februari. Demonstranterna yrkade på att regeringarna fortsätter att belägga omfattande sanktioner på den iranska regimen för dess aggressiva strävan efter atomprogram. (Foto: AFP/Carl de Souza)


Alla tecken på svaghet gentemot Iran och dess atomprogram ”är absolut livsfarliga”, säger Storbritanniens premiärminister Tony Blair. FN:s tidigare vapeninspektör Hans Blix tycker att faran snarare är om Iran känner sig ”förödmjukat”.

Inför väststormakternas fortsatta sexpartssamtal förespråkar premiärminister Blair en hård linje.

-Ju tuffare vi är i kraven på att Iran lyder, och i beredskapen att vidta tuffa åtgärder vad gäller sanktioner och diplomatisk handling om de inte lyder, desto troligare att vi får resultaten vi vill ha, sade han på sin månatliga presskonferens i London på tisdagen.

-Alla tecken på svaghet är absolut livsfarliga.

Efter Frankrikes, Kinas, Rysslands, Storbritanniens, Tysklands och USA:s möte i London i måndags har Teheranregimen upprepat sin tidigare linje: Att forskningen inte syftar till atomvapen men att landet håller på sin rätt att utveckla atomenergi. Stormakternas försök att öka pressen på Iran fortsätter på torsdagen.

”Raseri”
Blix, chef för en svensk kommission mot kärnvapen, manar tvärtom till försiktighet. Om de iranska ledarna känner sig ”förödmjukade” av omvärlden kan de bli oresonliga, upprepar han i samtal med journalister i New York.

-Det är en iakttagelse som jag gjort tidigare beträffande Irak, sade Blix, före invasionen av Irak 2003 chef för FN:s övervakningskommission.

-Varför uppträdde irakierna som de gjorde till 1990-talet och sände i väg Unscom-inspektörer och stängde dörren för dem, frågade han och syftade på FN:s specialkommission med uppdrag att inspektera massförstörelsevapen efter Irakkriget 1991.

-Det var inte rationellt av dem att stoppa inspektionerna, det gick emot deras egna intressen. Ändå kan jag förstå att förnedringen, raseriet, var sådant att de sade: Åt helvete med det.

”Giftgejser”
Blix ser paralleller mellan Saddam Husseins läge för några år sedan och Teheranregimen nu.
-Ett kännetecken, som är grundläggande men konstigt nog inte särskilt mycket diskuterat, är kravet . . . att Iran först måste avbryta anrikningen, sade han.

Vid motsatt extrem från Blix finns Israel, och i synnerhet då den forne premiärminister Benjamin Netanyahu, som nu omnämner Iran ”som en giftgejser, en giftig gas” i världen. På tisdagen jämförde Netanyahu, numera ledare för Israels troligen populäraste parti Likud, de iranska ambitionerna med Adolf Hitlers dröm om ett evigt rike.

-De försöker skapa ett 1 000-årigt militant islamiskt ”Reich”, sade han i Jerusalem.