Bli naturligt vacker i håret
Olivolja är ett av flera naturliga alternativ till kemiska hårvårdsprodukter. (Foto: AFP)


Ni känner antagligen redan till de onödiga och farliga kemikalier som många av våra vanliga, kommersiella hårvårdsprodukter innehåller. Flera av dem är både miljö- och hälsovådliga. Här kommer jag att berätta lite om hur man billigt och lätt kan få ett vackrare hår med helt naturliga råvaror.

Med några få ingredienser, som finns i de flesta kök, kan man göra sina egna hårkurer och hårvårdsmedel.

Inpackningar

För att förbättra hårets struktur och göra ett tunt hår fylligare kan man göra en äggkur. Framför allt finns det mycket proteiner i äggulan, vilket tunt och slitet hår mår bra av. Vad många inte tänker på är att ägg är fulla av vitaminer och mineraler som är bra för håret, och resten av kroppen också för den delen. Låt två råa äggulor bli en inpackning under plast i 15- 20 minuter. Fördela gulorna i det rena, handdukstorkade håret. Skölj väl och styla som vanligt. Håret blir mjukt, fylligt och otroligt glansigt. Upprepa en till två gånger i veckan.

Man kan också använda kallpressade vegetabiliska oljor, som till vardags används i matlagningen. En vanlig sådan olja är den populära och nyttiga olivoljan, vilken är användbar både invärtes och utvärtes. I detta fall i en över natten-inpackning.

Ta rikligt med fin, kallpressad olivolja och massera in i hårbotten och över hela håret. Massagen stimulerar hårsäckarna och meridianflödet, är avslappnande för muskulaturen och ökar genomblödningen. Dessutom lösgör det fett, hudflagor och smuts på ett skonsamt sätt. Om man vill kan man försiktigt kamma genom håret med en fintandad kam, för att få en lätt hårbottenmassage och fördela oljan ut till topparna. Har du ett lite längre hår kan du sätta upp det i en lös tofs eller fläta på huvudet och lägga en handduk på kudden som skydd.

Värme gör susen

En värmeinpackning är ännu effektivare. Den görs lätt genom att sova en natt med oljeinpackningen under en mössa som du inte är rädd om. Morgonen därpå tvättas håret, helst med ett ”naturligt schampo” utan sulfat. Om du inte har det så går det också bra med ditt vanliga. Blanda schampo med lite vatten och fördela det i det torra håret – detta är viktigt då du annars inte blir av med oljan. Massera gradvis in mer vatten så det uppstår ett rikligt lödder. Skölj väl och schamponera ytterligare en gång. Jag tycker att mitt hår blir bäst utan balsam efter en sådan nattkur. Glansen intensifierasefter någon timme, när håret är riktigt torrt.

Sesamoljan är relativt outnyttjad här i väst. Nu talar jag inte om den rostade, starkt doftande som används i kinesisk matlagning, utan den kallpressade som anses vara Asiens motsvarighet till olivoljan. Detta är en personlig favorit som jag vill slå ett extra slag för, både i salladen, för sin lätta nötsmak, och i håret. Sesamoljan används flitigt inom den indiska läkekonsten Ayur Veda. Gör som ovan nämnda exempel och ditt hår blir strålande blankt och mjukt. Denna olja är full av bra fettsyror och mineraler. Den fungerar också utmärkt på huden, och till och med i ansiktet.

Tänk på att allt du applicerar på huden, kroppens största organ, går in i din kropps system och tillgodogörs, eller, när det rör sig om främmande kemikalier – stör.
En riktig dunderkur är en inpackning av äkta majonnäs. Jo, du läste rätt. Den innehåller många nyttigheter, som ägg, olja och vinäger, och tillför därmed näring, glans och volym. Applicera i torrt hår och låt sitta i ca 20 minuter. Tvätta såsom det beskrivs i tidigare exempel.

Glans- och sköljmedel

Bor man i områden med hårt vatten, eller av annan anledning får matt hår, är detta ett populärt sätt att neutralisera håret och ge det glans och volym: Skölj med något surt, till exempel äppelcidervinäger (som också tar bort det gula i blekta hår), eller mjölksyra, blandat med lika stor del vatten. Detta är speciellt bra för dem med mjäll eller klåda i hårbotten, eftersom det är bakteriedödande. Föna försiktigt håret torrt så försvinner lukten snabbt. Det hjälper också hårbotten att torka upp snabbare och förhindrar svamp och klåda. Blonda hår kan man också skölja med kamomillte, och mörka hår med salviate, som intensifierar mörka hårfärger. Dessa teer är dessa milt antiseptiska. Ställ en bunke under håret och skölj flera gånger för bästa effekt.

Tunnhårig?

Skulle det nu vara lite tunt beställt med håret över huvud taget, rekommenderar min goda vän och kinesiska läkare att inta en till två teskedar svarta sesamfrön dagligen under en längre period (cirka ett år) för att återfå hårväxten. Detta har i alla fall fungerat med gott resultat i Kina. Huruvida det verkar även på västerlänningar återstår att se, då min käre make nu står på denna diet.

Bli naturligt ren i ansiktet

Honung: Mirakel för ansiktstvätt

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri