Blair i nytt förhör om Labourpengar
Storbritanniens premiärminister Tony Blair lämnar 10 Downing Street i London den 31 januari 2007. Blair möter i underhuset växande krav på svar för flera frågor om anklagelserna att Labourpartiet använt sig av olaglig partifinansiering. (Foto: AFP/John D. McHugh)


Storbritanniens premiärminister Tony Blair har återigen förhörts av polis om anklagelserna att Labourpartiet använt sig av olaglig partifinansiering. Skandalen kan svärta ner hans sista månader som regeringschef

Enligt premiärministerns officielle talesman, som aldrig framträder med namn, frågades Blair ut redan i fredags som vittne. Polisen krävde sedan att uppgiften om detta skulle hållas hemlig fram i dag – ovisst varför.

-Utan tvivel har polisen sina skäl, sade talesmannen.

Då premiärministern bara förhördes
som vittne är han själv knappast misstänkt för några oegentligheter, förklarade kansliet på 10 Downing Street.

Förhören gäller en affär där Labour anklagas för att ha hjälpt förmögna personer att få adelskap och platser i parlamentets överhus som tack för att de skänkt pengar till partiet.

En av Blairs nära vänner och medarbetare
, partikassören Michael Levy, greps i tisdags för andra gången under den snart årslånga polisutredningen.

I december blev Tony Blair den förste sittande brittiske premiärministern att hamna i polisförhör, något som knappast förbättrade hans på senare tid dalande anseende.

Vid frågestunden i parlamentets underhus i går vägrade Blair att svara på några frågor om den pågående polisgranskningen av Labours partibidrag. Han bad ledamöterna att besinna att han ”av synnerligen uppenbara skäl” inte kunde göra någon som helst kommentar till ämnet.