Blåbär- och citronmuffins med citronströssel
EN TIDLÖS FAVORIT: Blåbärsmuffins är inte bara utsökta, utan är också fulla av nyttiga antioxidanter som bekämpar sjukdomar. (Sandra Shields/The Epoch Times)


Sprängfyllda med söta färska blåbär; dessa muffins är himmelska och varar inte länge. De kommer att bli hela familjens favorit. Dessa lättbakade muffins går bra att frysa, så spara gärna några i frysen eller gör dubbel sats och frys in en del för att kunna ta fram till hungriga ynglingar och äldre.

12 stycken muffins:

5 dl mjöl
1,5 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
5 dl färska blåbär eller tinade frysta blåbär
0.6 dl smält smör
2,5 dl gräddfil
1 stort ägg
2 tsk rivet citronskal
1 tsk citronjuice
1 tsk vaniljsocker

Strössel:

0,75 dl mjöl
2 msk socker
2 msk farinsocker
½ tsk kanel
1 msk rivet citronskal
3 msk smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en muffinsplåt väl eller använd muffinsformar.

Blanda de torra ingredienserna till strösslet i en liten skål. Skär smöret i små bitar och blanda med de torra ingredienserna. Arbeta in smöret tills du får en smulig konsistens. Ställ åt sidan.

Blanda de torra ingredienserna till muffinsen i en stor skål. Tillsätt blåbär och blanda väl med mjölmixen. Ställ åt sidan.

Blanda smält smör, gräddfil, ägg, citronskal, citronjuice och vanilj i en medelstor skål. Vispa tills det har blandats. Blanda med de torra ingredienserna. Blanda inte alltför mycket. Blandningen kommer att bli tjock.

Häll upp smeten i formarna och strö på strössel. Grädda i ugnen 20 till 25 minuter. Provstickan skall vara helt torr. Låt den svalna i formen på ett galler i 20 minuter. Ta bort formen och servera den varm.


Mest Lästa