Björnjakt pågår – nio djur fällda


Polisen arbetar på att ta fram IT-lösningar som ska förenkla arbetet på fältet. Men kravet på säkerhet är mycket stort eftersom poliser ansvarar för brottsregister, skyddade personuppgifter och ytterst människoliv.

Teknikutvecklingen har nu gått så långt att en pilotstudie kan starta om ett halvår. Då ska informationsöverföringen testas. Ett mindre antal poliser ska ha tillgång till personregister och fordonsregister och se hur det fungerar med den direkta åtkomsten. Fungerar det bra ska de kunna utfärda böter, göra anmälningar, avrapportera och registrera uppgifter på plats i framtiden.

Men än så länge måste de åka in till stationen och rapportera. Här kommer ett axplock ur polisens händelserapporter.

Västerbotten
Björnjakten pågår nu och fällda björnar ska rapporteras till berörda polismyndigheter. Kvoten för årets jakt i Västerbottens län är 15 djur och jakten pågår till den 15 oktober. Polisen i länet rapporterar i dag, den 6 september, att nio björnar har fällts. Två av de fällda björnarna var ovanför odlingsgränsen medan sju var nedanför. Hur många djur som återstår av kvoten måste jägarna själva informera sig om. Tur att det finns mobiltelefon nuförtiden.

Dalarna
Rådjuren rör på sig nu och risken för viltolyckor ökar. Igår kväll påkördes rådjur vid avfarten mot Sundborn och i Färmsnäs, Mockfjärd. Kör man på ett djur är man skyldig att kontakta polisen och det gjordes här. Polisen tog i sin tur kontakt med jakträttsinnehavaren som kom och avlivade djuren. Inga personer skadades vid krockarna.

Blekinge, Karlshamn
Karljohansvampar och kantareller är eftertraktade av många svampplockare och 17:45 gick i går en 68-årig man ifrån sitt hem för att plocka svamp. Han kom inte hem på utsatt tid och efter två timmar satte man i gång att leta efter mannen. Halv ett på natten hittas bilen vid en sjö. En hundpatrull hittar honom senare kraftigt nedkyld. Han fördes till sjukhus för kontroll.

Jämtland, Torvalla/Odensala
Trafikkontroller genomförs runt om i landet. Igår morse genomförde en polispatrull trafikkontroll mot mopeder i Torvalla/Odensala. Böter utfärdades mot en mopedförare för att han körde en klass I-moped utan behörighet. Han hade inte heller registreringsskylt och däcken var bristfälliga.

Västra Götaland, Kungälv
I Kungälv kör en okänd person en personbil in i en butiks fönster på Christian IV väg. När polisen kommer är bilens motor fortfarande igång och det visar sig att den är stulen. Troligtvis hade gärningsmännen inte lyckats ta sig in i butiken för bilen blockerade möjligheterna att ta sig in.