Björn och vildsvin ökar i svenska skogar
(Foto: Clemens Bilan/AFP/DDP)


I Sverige kan vi röra oss fritt i naturen men vissa djurstammar börjar ställa till problem för rörelsefriheten. Men nu finns det större risk att möta vilda djur såsom vildsvin och björnar på en promenad i skogen rapporterar SVT. 

Vi kallar den för allemansrätten, den unika möjligheten att röra sig fritt i naturen: promenera, paddla kanot, plocka svamp med mera. Naturligtvis kräver det också att man då tar ansvar för djurliv och natur och visar hänsyn mot markägaren.

Det svenska släktet tycker om att gå i skog och mark. Kan vi sedan få plocka svamp, när den tiden kommer eller plocka bär, får många ett rofyllt sinne, man mår gott. Men på många ställen i landet börjar folk bli lite oroliga.

För ett antal år sedan fanns det hägn med vildsvin i södra Sverige, djuren rörde sig inte fritt i naturen. En dag smet några därifrån. De trivdes bra i det fria och förökade sig snabbt. De sista två åren har ekarna lämnat ifrån sig stora mängder ekollon, något dessa nassar gillar och vildsvinsstammen ökade som en följd kraftigt.

Ett vildsvin som känner sig trängt är ett farligt djur; inget man vill möta på sin promenad. Men lantbrukarna ser en annan sida av svinen. Skadorna som blir på åkrarna börjar bli oacceptabla säger de. Därför ska lantbrukare, jägare och jaktlag börja samarbeta kring frågan hur detta problem ska lösas. Trafikolyckor med vildsvinen är också ett växande problem.

Ett betydligt större djur, björnen, ställer också till problem för dem som vistas i skog och mark. Efter att antalet djur legat på en låg nivå har björnstammen ökat ordentligt. Gemene man har tidigare kunnat gå i markerna utan att stöta på björn, men nu är det slut med det på flera håll i landet.

Motmedlet mot en eventuell björnattack heter pepparspray. Det används med framgång i Alaska, där 90 procent av alla attacker har kunnat avvärjas med pepparsprayen, enligt Sveriges Radio.

Bärplockarna kanske känner sig lite bättre till sinnes med en burk pepparspray i fickan.

Det ska nog mycket till för att svensken inte ska utnyttja sin allemansrätt i alla fall, trots ökningen av viltdjursstammen. För att inte tala om hitresta turister som älskar allemansrätten som inte är vanligt i andra länder.

Snart mognar blåbären…