Björklund: "Liberaler har tagit feministiska initiativ i 100 år"
Jan Björklund talade på lördagen i Almedalen 2014. (Foto: Barbro Plogander/ Epoch Times Sverige)


På lördagen steg Jan Björklund, Folkpartiets partiledare upp på Almedalens scen för sjunde gången. Bakom sig hade han texten "Feminism utan socialism", och det var jämställdhet som var fokus i hans tal.

– Sverige behöver mer feminism, men Sverige behöver sannerligen inte socialism, sade han.

Björklund berättade lite om sin farmor Emma som levde på 1800-talet och som fick uppleva en jämställdhetsrevolution. Han nämnde flera liberaler som fattat avgörande beslut för jämställdheten, bland andra Ola Ullsten och Bengt Westerberg.

– Liberaler har tagit feministiska initiativ i 100 år och vi tänker fortsätta att göra det.

Han sade att Vänsterpartiet alltid pratar om löneklyftor, men att han föredrar att kalla det för löneskillnader.

– Och jag tänker nu svära i kyrkan. Löneskillnader ger incitament för människor att satsa, att våga ta ledarrollen – löneskillnader är nödvändiga.

Han nämnde skillnader mellan män och kvinnors lönebild, där männen alltid har haft en liberal lönebildning, medan kvinnorna som jobbar i offentlig sektor har en socialistisk lönebild där alla ska tjäna lika mycket. 

Han sade att det måste löna sig att utbilda sig i Sverige, även för kvinnor.

Senare gick folkpartiledaren till angrepp mot oppositionen, bland annat för att de vill stoppa rut-avdraget men behålla rot-avdraget, vilket han ser som ett slag mot jämställdhet. Han riktade även hård kritik mot Jonas Sjöstedts idé om kooperativ inom vården. 

– Jag tycker inte heller kortsiktiga riskkapitalbolag hör hemma i välfärdssektorn. Men de allra flesta välfärdsföretagen, där de allra flesta är kvinnor, gör stordåd, sade han.

Björklund markerade också mot Jimmie Åkesson. Han sade att FP välkomnar flyktingarna från Syrien som Åkesson vill skicka tillbaka.

– Liberaler öppnar de dörrar som Sverigedemokraterna stänger, liberaler river de murar Sverigedemokraterna vill bygga.

Efter ytterligare några kängor åt vänster avslutade Björklund med att tala om de framgångar som Alliansen haft – utbyggd välfärd, minskade skatter och stabila finanser. 

– Detta är alliansregeringens förtjänst. Vi har styrt i åtta år och vi tänker göra det i fyra till. 

Avslutningsvis varnade han för att det kommer att bli kaos ifall de rödgröna kommer till makten.

Tidigare under dagen presenterade FP ett förslag om att satsa en miljard på högre löner inom vård och skola för att förbättra jämställdheten.