Bitter melon: ytterligare en berömd goya
Sauterat fläskkött med bitter melon (goya). Den är alltför bitter att ätas rå men smaken förändras när den tillagas. (Foto: GNU Free Documentation License)


Goya, efternamnet på den populäre spanske målaren, är välkänt för alla som har besökt Pradogalleriet i Madrid. Det kända namnet delas också av en anspråkslös grönsak med ovanligt värdefulla egenskaper. Den får dietisters och alternativa läkares hjärtan att klappa. Men folk i allmänhet vet mycket lite om den här läkande plantans hälsosamma egenskaper.

De som är intresserade av god hälsa vet kanske att goya, också känd som bitter melon, förbättrar välmåendet och håller urinen och kvaliteten på blodet friskt. Plantan anses till och med normalisera kroppsvikten. Personer med typ 2 diabetes borde särskilt vara intresserade av den bittra melonens stabiliserande egenskaper på blodsockret och dess förmåga att normalisera metabolismen.

Goya fungerar också som en antioxidant; den renar blodet och reglerar kroppens fettsyresystem. Till och med gallblåsan och levern drar nytta av den såväl som matsmältningsapparaten. Melonen innehåller järn, kalcium, fosfor, kalium och vitamin A, B1, B2 och C. Genom att äta en portion av den varje dag kan den vitalisera hela kroppen. Den tar också bort gifter från kroppen. 

Goya har flera namn
; bitter melon, bitter vårgurka eller bitter squash. Den tillhör familjen curcubitacae. Det finns många olika varianter som växer i Asien och Afrika såväl som i Peru. (De används främst inom folkmedicinen, primärt vid diabetesrelaterade åkommor). I Europa och även i USA odlas den här grönsaken nu. Sorten momordica charantia kan inte ätas rå eftersom den är extremt bitter. Europeiska smaklökar kan inte riktigt tåla den här djupt fårade melonvarianten på grund av dess starka bittra smak. För dem är det bättre att välja en mildare variant.

Vällagad Goya är bara milt bitter, vilket gör den till ett excellent kompliment till fläskrätter. En ljuvligt välsmakande vietnamesisk rätt består av urgröpt goya fylld med säsongens färs (hackat kött). Sedan bräseras den eller ångkokas. För att få en uppfattning om bitterhetsgraden hos en av dessa plantor kan den råa och den tillagade goyan jämföras med skillnaden mellan mild grönpeppar och en extremt stark habaneropeppar. De som av misstag har bitit i en röd cilipeppar förstår vad jag pratar om. 

Det bästa sättet
att dra nytta av plantans många goda egenskaper är att konsumera den som te från torkade delar av plantan. Tepåsar finns tillgängliga i de flesta asiatiska marknader. Man kan också göra en egen dekokt hemma genom att låta torra delar dra tre minuter i kokande vatten.

Det finns även andra sätt att konsumera den här plantan; via kapslar eller tabletter som vilken hälsobutik eller apotek som helst kan beställa hem. Priset varierar mycket. Ett lämpligt alternativ är goya i form av te. För de som bara då och då vill äta goya kan de köpa en färsk på en Asiatisk marknad och koka den. Varje plats är inte så lyckligt lottade att de har tillgång till den färska bittra melonen – i Tyskland finns det exempelvis inte. Jämte asiatiska marknader kan hälsoaffärer sälja grönsaken eller kanske kan någon plantskola sälja frön att odla.   

De allvarliga diabetesskadorna brukar inte komma från sjukdomen direkt utan från de instabila insulinnivåerna. Bukspottskörteln producerar hormonet insulin som kroppen behöver för att få cellerna i ordning för upptagningen av glykos. Den här proceduren omvandlas till energiframställning och förbrukning. Levern är “väktaren” som ser till att sockernivån förblir på  ett jämviktsläge även upp till två timmar efter en måltid. När den här processen avbryts eller störs kommer kroppen ur balans och behöver extern hjälp.    

När kroppen har en farligt hög sockernivå kommer kroppens system att utsättas för fara. Allvarliga konsekvenser är högt blodsocker, skadade blodkärl, ögonskador, hjärt- och ledskador och skador på andra inre organ. Bitter melon innehåller en substans som brittiska forskare har kallat ”växtinsulin”. Det här är varför diabetiker kan gynnas av extrakt från den här plantan om den intas på daglig basis.

Om du har känslig mage, ett magsår eller har anlag för halsbränna och tänker förtära goya i någon form under längre tid än två veckor bör du rådfråga någon hälsoexpert. Samma råd gäller för de som har intagit höga doser av den här plantan och vill minska dosen. Havande och ammande kvinnor får inte experimentera med goya eftersom ingen forskning relaterad till barn existerar. Dessutom bör de som är allergiska mot gurka, melon eller squash inte förtära den här plantan i någon form. 

Nästa gång du hör namnet goya kanske du fortfarande först tänker på målarpalettens mästare med sina enastående målningar som inspirerar själen. Men glöm inte den andra goyan, bitter melon, smakernas mästare som besitter goda egenskaper för hälsan och välmåendet.

Översatt från engeska: http://en.epochtimes.com/n2/life/goya-bitter-melon-2348.html