Bisticksakupunktur alltmer populärt i Kina
Bin samlar nektar från lavendelblommor. I biakupunktur använder man levande bin för att överföra giftet till patienten. Bina som dör efter sticket. (Foto: Boris Horvat/AFP/Getty Images)


I vanlig akupunktur sticker man in nålar i huden för att behandla sjukdomar. Men det finns en betydligt mer smärtsam metod som innebär att man i stället behandlar patienten med bistick.

I Kina väljer allt fler människor bisticksterapi för att bota sina allvarliga sjukdomar. I en behandling med biakupunktur kan en patient få dussintals stick, sade biakupunktören Wang Menglin till AFP. 

”Vi håller i biet, sätter det på en viss punkt på kroppen, håller fast huvudet och nyper det tills gadden kommer fram”, berättade Wang för AFP. ”Vi har behandlat patienter med dussintals sjukdomar, från ledinflammation till cancer, alla med positiva resultat.”

Över 27 000 människor har behandlats med biakupunktur, tillade Wang. Biet dör under processen.

Behandling med bistick har använts inom traditionell kinesisk medicin i tusentals år. Preliminära studier som gjorts av läkare inom västerländsk medicin indikerar att det kan ha en viss effekt på de som lider av exempelvis ledinflammation och MS.

”Man har upptäckt så mycket som 40 ingredienser i binas gift”, berättade den amerikanske läkaren och apiterapeuten Lawrence Cohen för MedicineNet.com.

”Melitin, ett antiinflammatoriskt ämne som man har hittat i giftet, är 100 gånger starkare än kortison.”

Upp till fem procent av alla människor är dock allergiska mot bistick, vilket gör behandlingen potentiellt farlig. Det finns heller inga bevis att behandlingen hjälper mot allvarliga sjukdomar som cancer.

”Trots att man har studerat antitumöregenskaper hos vissa av ingredienserna i produkterna från bin i laboratorium, så finns det inga vetenskapliga studier på människor som visar att bigiftet eller andra produkter från honungsbin är effektiva när det gäller att förebygga eller behandla cancer”, konstaterar American Cancer Society på sin hemsida.

”Att enbart förlita sig på den här typen av behandling och undvika eller skjuta upp konventionell medicinsk behandling mot cancer kan leda till allvarliga hälsorisker”, tillade man.

Översatt från engelska.