Biståndsarbetare våldtagen i Darfur
Den senaste tiden har rapporterna om trakasserier och våld mot utlänningar i Darfur blivit fler. Även anställda av läkare utan gränser har drabbats (Foto: AFP /Lakruwan Wanniarachchi).


För första gången rapporteras en internationell hjälparbetare ha blivit våldtagen i Darfur. Övergreppet skedde i samband med våldsvåg riktad mot utländska biståndsorganisationer i Sudans krisregion i december.

Franska organisationen Action Contre La Faim (ACF) uppgav i dag att en anställd hade våldtagits och att andra utsatts för sexuella attacker. Dessutom har flera anställda utsatts för skenavrättningar.

Övergreppen skedde i den rebellkontrollerade staden Gereida, dit 130 000 flyktingar tagit sig för att söka skydd undan våldet från den regeringsstödda janjawid-milisen.

– De plundrade allt, stal fordon och kommunikationsutrustning och misshandlade anställda, både Darfur-bor och utlänningar, sade en talesperson för ACF i Paris på onsdagen.

Händelserna utspelades i december, då alla hjälporganisationer i Gereida attackerades samtidigt. 71 biståndsarbetare evakuerades och utrustning för tiotusentals dollar stals eller förstördes.

Det är oklart vilka som låg bakom, men i biståndskretsar i Khartum riktas misstankarna mot en utbrytarfalang från rebelledaren Minni Minnawis milis.

Han är den ende rebellen som skrivit under fredsavtalet med Sudans regering från i maj 2006. Strax efteråt flyttade han till huvudstaden Khartum där han belönades med en hög post i regimen.

Sedan dess har han förlorat inflytande i Darfur då flera av hans män har deserterat eller gått över till andra gerillagrupper.

I Darfur pågår vad som har beskrivits som ett folkmord. Biståndsorganisationer har dokumenterat hundratals våldtäkter mot civila i Darfur varje månad, men våldtäkter på utländska hjälparbetare i Darfur är sällsynta.

Den senaste tiden har dock rapporterna om trakasserier och våld mot utlänningar i regionen blivit fler. Även anställda av Läkare utan gränser och FN har drabbats.

Att det tog en hel månad innan ACF rapporterade överfallet i Gereida lär bero på att man varit rädd för att hela organisationen ska utvisas.