Bioteknik får fiolen att låta som en Stradivarius
Snart kan fiolvirtuoser runt om i världen ha råd med ljudet från en Stradivarius utan att betala en förmögenhet, tack vare ny forskning kring behandling av träet i fiolerna med svamp. (Foto: Wikimedia Commons)


Stränginstrumentsentusiaster gläds åt att man inom en snar framtid skulle kunna få sin alldeles egen svampfiol – ett instrument med ett ljud värt miljontals kronor men som absolut inte kommer att kosta en miljon.

”Svampfiol” kanske inte känns lika bra på tungan som ”Stradivarius” men i ett ljudtest som gjordes 2009 av ljudexperter fann man att ljudkvaliteten hos en fiol som tillverkats av trä behandlat med en särskild svamp kunde konkurrera med de fioler som skapades av den legendariske italienske mästaren Antonio Stradivarius.

Tekniken har utvecklats av Francis Schwarze, forskare på Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (EMPA), med hjälp av den schweiziske fiolmakaren Michael Rhonheimer.

Schwarze behandlade
träet med den vita rötsvampen Physisporinus vitreus, som förstör specifika strukturer i granträ, vilket resulterar i ett substrat med mycket fin ljudkvalitet.

Innan musiker kan lägga händerna på dessa ”biotekniska” fioler behöver dock forskarna först standardisera en process för svampbehandling av trä i industriell skala.

Det finns stöd för projektet:
”Att använda modern vetenskap för att förklara de tekniska detaljerna i materialets egenskaper är något jag tycker är enormt intressant”, sade Walter Fischli, hobbyviolinist och en av grundarna för det biomedicinska företaget Actelion i ett pressmeddelande.

Fischlis stiftelse
finansierar EMPA:s ”svampfiolprojekt.
”Enligt min åsikt skulle det vara oförlåtligt att låta ett sådant intressant projekt – som så idealiskt kopplar ihop vetenskapen och konsten att göra fioler – att tyna bort på grund av brist på pengar”, sade han.

Med den nya finansiering kommer ett team av tvärvetenskapliga specialister samla in data om de akustiska egenskaperna i olika slags trä och utveckla metoder för att mäta svampens aktivitet under de kommande tre åren.

Översätt från engelska