Bindande prisuppgift för taxiresa över 500 kronor
En taxi hämtar kunder utanför ett av Stockholms flytande hotell den 23 juni 2005. (Foto: Sven Nackstrand / AFP/ Getty Images)


Vi har alla läst om de som hoppat in i en taxi och fått sig en obehaglig överraskning när taxifärden ska betalas. Det kan kosta hur mycket som helst. Detta beteende uppskattas inte av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

”Det är inte okej att utnyttja eller lura människor, vare sig det är turister som inte vet hur taxiverksamheten fungerar i Sverige eller om det är unga människor som vill komma hem tryggt och säkert från krogen”, sade ministern enligt pressmeddelande.

Nu föreslår regeringen i en proposition att prisuppgiften för taxiresan ska vara bindande om jämförelsepriset blir mer än 500 kronor. Ett jämförpris beräknas som priset för en resa på 10 km som varar i 15 minuter.

Ett högsta pris ska anges när resan beställs och bevis om prisuppgiften ska lämnas till passareraren före färd.

En polisman får dessutom enligt propositionen tillstånd att ta bort taxins registreringsskylt om taxameterutrusningen inte uppfyller kraven för den. Har taxiförarlegitimationen inte förnyats eller att en annan har lämnats ut får polismannen ta hand om den också.

”Det här är bra förslag som kan bidra till att komma åt de oseriösa exempel som finns i branschen”, sade Catharina Elmsäter-Svärd om de nya reglerna för taxiverksamheten.

Ändringarna föreslås gälla från 1 januari 2015.