Bilist dödade fyra på Queens Day i Holland


En bil plöjde genom åskådarna och in i den kungliga paraden i hög fart i Apeldoorn, Nederländerna, under torsdagen. Fyra dog och 13 skadades. Föraren, en 38-årig holländare, försökte att träffa, men missade med knapp marginal, den öppna bussen som kungafamiljen färdades i.

Vid 12-tiden vid den årliga Queens Day-paraden körde bilföraren plötsligt genom barrikaden och med hög fart in i folkmassan så att människor flög genom luften. Färden slutade när bilen kraschade in i ett monument. Den allvarligt skadade föraren greps och fördes till sjukhus för behandling.

Chefsåklagaren Ludo Goossens sade på en presskonferens att händelsen var planerad i förväg, grundat på ett uttalande från föraren på väg till sjukhuset. Mannen angav inget motiv, men enligt Goossens finns det inget som tyder på att händelsen har några kopplingar till terrorism.

Bland de 13 skadade befinner sig fem, däribland en militärpolis, i ett kritiskt tillstånd. Ytterligare en polis undkom med lindriga skador.

Efter det inträffade körde kungabussen direkt till palatset. Resten av Queens Day-firandet i Apeldoorn, och i andra delar av landet, ställdes in. De holländska flaggorna som hissats för festligheterna i hela landet sänktes till halv stång.

Drottning Beatrix sade i nyhetssändningarna i nationell tv:
– Det som började som en underbar dag har slutat i en fasansfull tragedi, vilken har chockerat oss alla på djupet. Min familj och jag tror att alla i hela landet känner med offren, deras familjer och vänner. Och med alla dem som har berörts djupt av denna tragedi.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/16171/