Bildt stöder Estlands regering
Carl Bildt stöder Estlands regering. (Foto: AFP /Gali Tibbon)


Sverige har gett Estlands regering precis det stöd den önskat efter de våldsamma upploppen i slutet av förra veckan.

Estlands utrikesminister Urmas Paet sade i söndags till TT att det enligt vad han visste inte förekommit några kontakter med Sverige i frågan. Han sade uttryckligen att utrikesminister Carl Bildt inte hade hört av sig.

Men det var fel.

Svenska diplomater hade på Bildts uppdrag kontaktat premiärminister Andrus Ansips kansli för att utröna vad som var viktigt för Estland att få med i ett stöduttalande.

En källa inom det svenska utrikesdepartementet säger att det var tre punkter: att våldet är beklagligt, att det som händer är en intern fråga för Estland och att Sverige har tilltro till Estlands förmåga att hantera situationen.

Allt detta fanns med i det officiella uttalande från Bildt som under söndagen var publicerat på UD:s hemsida.

I diplomatins värld innebär detta att Estland fått ett kraftfullt stöd från Sverige. Dessutom har Bildt stått i kontakt med sin gode vän Estlands president Toomas Hendrik Ilves.

TT har förgäves sökt Urmas Paets taleskvinna för att få en förklaring till hur den estländske utrikesministern kunde missa det stöd han fått från sin svenske kollega.

Dagstidningen Postimees i Tallinn räknade på måndagen upp vilka politiker och länder som uttalat sitt stöd till den estländska regeringen. Carl Bildt finns med i täten tillsammans med politiker från bland andra Finland, Lettland, Litauen och Polen.


Mest Lästa