Bildt: Persson ljuger


Sveriges förre statsminister Göran Persson säger i SVT:s intervjuprogram att han erbjöd Bildt jobb när denne avgått som partiledare 1999.

Inte sant, kontrar utrikesministern på sin blogg.

Det andra programmet i intervjuserien Ordförande Persson, eller Skvaller med Persson, som elaka tungor redan döpt den till har fått rubriken Post presidency depression. Det syftade på det tillstånd Persson hamnade i efter ordförandeskapet i EU.

Mona Sahlin och Carl Bildt attackerades i det första programmet, som sågs av 1 300 000 personer. Och på tisdagskvällen fick Bildt återigen en känga. Men det fick även Gudrun Schyman, som Persson samarbetade med i fem års tid. Han hade aldrig förtroende för vänsterpartiets ledare:

-Det är en person jag aldrig skulle lita på om det blev kris för landet.

-Hon ger ett splittrat och omoget intryck. Hon är okunnig i de sakfrågor vi diskuterar och oerhört undfallande när vi förhandlar, sade han.

Utfall

Enligt Persson fick Schyman ett utbrott vid en partiledarträff inför det svenska ordförandeskapet i EU, när regeringens text om prostitution kom på tal.

-Hon får ett våldsamt utbrott mot karlar i allmänhet och skriker att ni ska inte tro att ni kan knulla runt hur som helst. Det var ett mycket märkligt utfall, sade Persson.

Kritiken mot Carl Bildt fortsatte också i det andra programmet. Enligt Persson missbrukar Bildt, efter att ha avgått som partiledare för moderaterna, sin riksdagsplats och ”bränner sina vänner”. Han tror inte att Bildt kommer att kunna göra någon internationell karriär.

-Jag känner ett ansvar för honom. Vi har erbjudit honom flera jobb, men han har tackat nej, sade Persson.

Bland annat ska s-regeringen ha erbjudit Bildt att bli chef för Luftfartsverket och ambassadörsjobb, men även att föreslå Bildt som chef för Europeiska investeringsbanken.

Carl Bildt, i dag Sveriges utrikesminister, förnekar på sin blogg att han blivit erbjuden tjänsterna när han hade avgått som partiledare för moderaterna 1999. Däremot ska Persson – under tiden Bildt var partiledare – ha frågat om han kunde lansera honom som vice ordförande för Europeiska investeringsbanken, skriver Bildt.

Konspiration

Andra föremål för Perssons kritik var den nu avlidne palestinske presidenten Arafat. Förre amerikanske president Bill Clinton sade enligt Persson att Arafat hjälpte Sharon till makten i Israel, vilket Persson instämde i. Förre finansministern Erik Åsbrink avfärdade på tisdagen Perssons konspirationsteorier om att Åsbrinks avgång 1999 var ett försök att få Persson på fall. Perssons misstankar fanns dock aldrig med i det tv-sända programmet. SVT har valt att lägga ut mycket av materialet på webben i stället. Där fanns på måndagskvällen märkligt nog intressantare uttalanden av Persson än i den tv-sända versionen, bland annat det om Åsbrink. Perssons olika utfall mot politiska vänner och motståndare fick socialdemokratiska Aftonbladet att på ledarplats på tisdagen uppmana Persson att gå ut i ladugården – och stanna där.