Bildt erkänner inte Hamas
Carl Bildt coh palestinas ledare Mahmud Abbas i samtal vid ett sent möte i Ramallah på lördagen. (Foto: AFP /(PPO) Palestinian Press Office /Ho)


Något svenskt erkännande av Hamas är inte aktuellt. Det är utrikesminister Carl Bildts besked till den palestinske presidenten Mahmud Abbas och hans nya koalitionsregering.

-Vi har en tydlig inställning när det gäller Hamas som organisation. Sedan finns det de som har haft en dialog med dem och det kan väl ha haft sitt värde, sade den svenske utrikesministern efter ett timslångt möte i Ramallah på lördagskvällen.

-Jag tycker det är viktigt att upprätthålla en principiell linje. Men vi har samtidigt välkomnat den här regeringen, för alternativet hade varit ett inbördeskrig, sade Bildt.

Framför den del av den palestinska ledningens byggnader som mer eller mindre låg i ruiner när israelerna drev ut Yasser Arafat höll Bildt och hans palestinske kollega Ziyad Abu Amr i den kyliga kvällsblåsten en kortare presskonferens efter mötet med president Abbas. De fortsatte därefter sina samtal vid en middag.

Misskött

En av de frågor Bildt och Abbas diskuterade var biståndet till de palestinska områdena. Några löften om mer svenska pengar lämnade inte Bildt.

-Det kan man inte säga att jag gjorde. Vi diskuterade också hela den europeiska linjen om stödverksamheten. Det är ju en mycket besvärlig finansiell situation här. Och det har ju inte bara med den politiska situationen att göra. Det har ju också, om man ska vara ärlig, varit rätt misskött under rätt lång tid.

-Nu träffar jag också finansministern. Och kan han få ordning på det hela så kan vi få andra stödsystem som jag tycker är mera relevanta långsiktigt.

Finansminister Salam Fayyad och informationsministern Mustafa Barghuti, vilka Bildt möter på söndagen, är liksom utrikesministern nya i den drygt en vecka gamla palestinska koalitionsregeringen. De är oberoende och tillhör varken al-Fatah eller Hamas.

”Steg framåt”

De båda rivaliserande palestinska organisationerna al-Fatahs och Hamas samlingsregering är ett resultat av Saudiarabiens medling, när morden och beskjutningarna i Gaza var på väg att övergå i ett regelrätt inbördeskrig.

-Regeringen är ett väsentligt steg framåt, sade Bildt, och ser den som en av förutsättningarna för en förnyad fredsprocess.

Läget i Mellanöstern blir en av huvudfrågorna för honom och EU:s övriga utrikesministrar vid deras möte i Tyskland på fredag och lördag. Men innan han lämnar Mellanöstern ska Bildt på söndagen också hinna träffa sin israeliska kollega Tzipi Livni i Jerusalem, och besöka monumentet över Förintelsens offer, Yad Vashem, på måndagen.

Den närmaste veckan är det full fart på fredsöverläggningarna i regionen. På onsdag och torsdag väntas Arabförbundet vid sitt årliga toppmöte åter vifta med ”Beirutinitiativet”, en fem år gammal fredsplan som nu ska återuppväckas. Även USA:s utrikesminister Condoleezza Rice är på resa i området, bland annat för att se om Beirutinitiativet erbjuder en väg framåt.