Bilderna av tortyroffer kan bli bevis mot al-Assad
Syriens president Bashar al-Assad utreds för krigsbrott i Frankrike. Utsmugglade bilder på tortyroffer, tagna av militärpolisens egen fotograf, kan nu bli bevis i utredningen. (Foto: Awad Awad/AFP/Getty Images)


I två år fotograferade fotografen ”Caesar” offren för den syriska regimen. Nu kan bilderna som han smugglade ut bli bevismaterial när Frankrike utreder president Bashar al-Assad för krigsbrott.

Caesar är en pseudonym, och hans berättelse har nedtecknats av den franska journalisten Garance le Caisne som har skrivit en bok om den syriska regimens tortyr. Tusentals av hans bilder kan ses på Holocaust museum i Washington, skriver The Guardian.

I början av inbördeskriget i Syrien var Caesar anställd som fotograf av den syriska militärpolisen. 2011-2013 arbetade han med att dokumentera alla döda kroppar från regimens tortyrkammare och fängelser.

De första veckorna av kriget fotograferade han kroppar av demonstranter som misshandlats och trampats av soldater som officerarna sade var terrorister. I början fick kropparna namn sedan fick de endast tre nummer skrivna på kroppen.

Kropparna han fotograferade kom in i allt värre skick. En del hade märken efter brinnande ljus eller värmeplattor. En del hade fått ögonen utstuckna, andra hade djupa skärsår, avslagna tänder eller märken efter att ha blivit slagna med kablar, berättar han i boken.

Efter två år stod han inte ut längre, och med hjälp av vänner som fejkade hans död lyckades han ta sig ut ur landet. Caesar befinner sig nu som flykting någonstans i Europa.

I en intervju med tidningen Foreign Affairs i januari 2015 förnekar Syriens president Bashar al-Assad bilderna. Han menar att ingen vet vem som tog dem och man vet inte vilka det är på bilderna. Inte heller vet man om det har gjorts av regeringen eller rebellerna, enligt al-Assad.

Amerikanska FBI har dock officiellt bekräftat att bilderna som Caesar och hans medhjälpare smugglade ut är äkta, skriver DN. Och förra sommaren hördes han av utrikesutskottet i USA:s kongress.

Boken ”Opération César” av den franska journalisten Garance le Caisne kommer ut nästa vecka.