Bilbomber dödade minst 118 i Jos i Nigeria på tisdagen
Samma dag, 19 maj, som bilbomberna sprängdes fortsatte demonstrationer för att få de kidnappade flickorna fria. Mötet var organiserat av en organisation för mänskliga rättigheter i Abidjan. (Foto: Sia Kambou / AFP/ Getty Images)


Två bilbomber exploderade i staden Jos, Nigeria på tisdagen. Mer än hundra människor dödades varav flera var räddningspersonal.

Den första explosionen detonerade på eftermiddagen på en marknad. Den andra explosionen kom en halvtimme efter den första, och dödade några av de räddningsarbetare som hade rusat till platsen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ingen har hittills tagit på sig ansvaret för de två bilbomberna i staden Jos, men de bar Boko Harams kännetecken. Boko Haram är en islamisk extremistgrupp som dödat över tusen personer bara i år.

Mohammed Abdulsalam, samordnare för nationella krisberedskapsmyndigheten sade enligt Daily Mail på tisdag kväll: ”Den exakta siffran över döda kroppar som vi funnit fram tills nu är 118.”

Han tillade att fler kan finnas bland allt skräp från de byggnader som kollapsade på grund av intensiteten i explosionerna.

”Det är skrämmande, och fruktansvärt”, sade Mark Lipdo från Stefanos Foundation, en kristen välgörenhetsorganisation baserad i Jos, till AP.

Vittnen har sagt att soldater har uppfört vägspärrar runt området, och brandmän kämpade för att släcka lågorna som fortsatte att rasa nästan två timmar efter sprängdåden, rapporterar The Guardian.

Spänningarna har ökat mellan kristna och muslimer i staden, som ligger på Josplatån i centrala Nigeria. Det en administrativ huvudort för delstaten Plateau och ligger på gränsen mellan i den huvudsakligen muslimdominerade norra delen och den kristna i söder.

Boko Haram har tagit på sig ansvaret för tidigare bombattacker, däribland två separata explosioner i april som dödade mer än 120 människor och skadade mer än 200 i Abuja, landets huvudstad, rapporterar AP.

Mer än 1500 människor har dött i attackerna från Boko Haram under de första tre månaderna i år. Minst 105 dödades i två explosioner i Abuja i april, medan en självmordsbomb i en bil dödade fem människor i Kano på söndag kväll rapporterar The Guardian.

President Goodluck Jonathan uttryckte sin sympati med de drabbade familjerna och ”försäkrar alla nigerianer att regeringen fortfarande är fast besluten att vinna kriget mot terrorn, och denna administration kommer inte kuvas av fienders grymheter mot mänskliga framsteg och civilisationen”, sade han ett uttalande, enligt AP.

Den nigerianska regeringens och militärens misslyckande med att stoppa det femåriga islamiska upproret som åter uppmärksammades internationellt när Boko Haram förde bort nästan 300 skolflickor, samt bristen på framsteg i räddningen av flickorna mer än en månad senare, har orsakat både nationell och internationell kritik.

Extremisterna hotar att sälja flickorna till slaveri, om presidenten Jonathan inte frisläpper fängslade rebeller, vilka han enligt nigerianska tjänstemän inte kommer att göra.

Storbritannien, USA och Frankrike har lovat att hjälpa till att rädda skolflickorna som kidnappades från den nordöstra staten Borno, en akt som markerar en potentiell militär upptrappning i regionen, skriver The Guardian.

Boko Haram vill förvandla Nigeria till en islamisk stat och införa shariahlagar. Hälften av Nigerias befolkning på 170 miljoner är kristen, och det är även större delen av av befolkningen i Jos.

Militanta attacker har gjorts allt oftare, trots det militära undantagstillstånd som råder sedan ett år tillbaka i tre av Nigerias stater för att begränsa upproret.

Senaten röstade på tisdagen att förlänga det akuta tillståndet ytterligare sex månader, men bara om Jonathan avsätter mer pengar till den militära kampanjen och ger bättre utrustning till de demoraliserade soldater som säger att Boko Haram är bättre rustade. Ett brev med dessa villkor skickades till presidenten, skriver AP.