Biden till Kina för att möta nästa kommunistledare
USA:s vicepresident Joe Biden framträder på Capitol i Washington den 22 juni. Biden kommer att göra sin första resa till Östasien som Vita husets tjänsteman från 17 till 24 augusti. (Foto: Win McNamee / Getty Images)


Vicepresident Joe Biden reste på tisdagen till sitt första besök i Asien som Vita husets tjänsteman med planer på att möta det kinesiska kommunistpartiets nästa utsedda ledare, njuta av den mongoliska kulturen och visa sin respekt till Japan, som fortfarande återhämtar sig från jordbävningen och tsunamin som drabbade önationen i mars.

Biden kommer att tillbringa fyra dagar i Kina, en dag i Mongoliet och två i Japan. Den viktigaste punkten på resan ska bli hans träff med högnivå kommunistkader Xi Jinping, som är tänkt att ersätta Hu Jintao som generalsekreterare för det kinesiska kommunistpartiet nästa år. Xi väntas också återgälda Bidens besök någon gång i en nära framtid.

Tony Blinken, Bidens nationella säkerhetsrådgivare, sade vid ett pressmöte med reportrar i Vita huset, att ett av syftena med resan var att ”lära känna Kinas framtida ledarskap.”

Att lära känna Xi kommer sannolikt att inkludera en diskussion om USA:s potentiella beslut att sälja sin nya F-16 C/D-plan, jaktplansmodell till Taiwan.

Även om Kinas officiella språkrör Xinhua rapporterade att Biden kommer att ”vid detta tillfälle förklara situationen för Kina inför försäljningen,” sade nationella säkerhetsrådets överordnade chef för asiatiska frågor, Danny Russel, att Biden ”inte kommer till Kina för att ta itu med detta problem. 

”Den amerikanska regeringen kommer att fatta ett slutgiltigt beslut om detta till den 1 oktober.”

Andra samtalspunkter kan innehålla ett omnämnande i förbifarten om oro för mänskliga rättigheter, eller minskande av det amerikanska underskottet.

På torsdagen kommer Biden på sin första heldag i Kina att ha två möten med Xi i Peking och ett möte med Kinas premiärminister Wen Jiabao samt en formell bankett på kvällen vars värd Xi är. 

På fredag kommer han att börja med en rundabordsdiskussion med amerikanska och kinesiska företagsledare och avsluta med ett eftermiddagsmöte med Hu och Wen.

På lördagen, efter att ha spenderat lite tid med USA:s ambassadpersonal inklusive den nya ambassadören i Kina, Gary Locke, kommer Biden att resa till sydvästra staden Chengdu i Sichuan-provinsen, känd för sin skoningslöst kryddstarka mat.

Biden kommer att ha en heldag med aktiviteter i Sichuan på söndagen, med möten, middagar och tal.

Vicepresidenten kommer att resa till Mongoliet på måndag, vilket gör honom till den första vicepresidenten som reser till landet sedan Franklin D Roosevelts vicepresident Henry Wallaces resa till Mongoliet 1944. Han kommer sedan gå vidare till Tokyo innan han åker till USA den 24 augusti.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/world/biden-travels-to-china-to-meet-next-communist-leader-60445.html