Bevisplantering misstänks vid dödssjutning av gruvarbetare
Människorättsförespråkaren George Bizos (i mitten) samtalar med medlemmar av kommissionen när utredningen av händelserna vid Marikanagruvan återupptogs den 22 oktober. Polisen sköt ihjäl 34 strejkande gruvarbetare vid Marikanagruvan i augusti. (Foto: Stephane de Sakutin/AFP/Getty Images)


Den sydafrikanska polisen granskas för att utreda ifall de har planterat vapen, främst stora knivar, i närheten av de dödade arbetarnas kroppar under en strejk i mitten av augusti.

Det var i augusti som polisen öppnade eld mot de strejkande gruvarbetarna och 34 människor dödades och ett dussintal skadades. De sydafrikanska myndigheterna inledde en undersökning av dödsskjutningen av gruvarbetarna.

De skjutna som var anställda vid Lonmins Marikanagruva hade strejkat i sex veckor. Polisen hävdar att de sköt arbetarna i självförsvar.

Det har kommit fram att polisens bilder som togs på natten efter masskjutningen visar fler vapen än vad som finns på de bilder som togs direkt efter händelsen, rapporterade AP.

”Bevisen visade tydligt att det finns åtminstone ett uppenbart fall där det funnits ett försök  att manipulera rättvisa,” hade advokaten George Bizos sagt enligt AP.

Bevis för att en del av de dödade arbetarna kan ha haft handbojor lades också fram vid undersökningen.

Polischefen Apollo Mohlaki sade att på hans bilder fanns det fler vapen än på bilderna som togs tidigare, rapporterade det sydafrikanska Press Association. ”Den syns inte, jag kan inte se den”, sade han, om ett foto på en slaktarkniv som tagits på natten men som inte fanns på ett fotografi taget under dagen.

Ishmael Semenya, representant för polisen, påpekade att en utredning om den påstådda bevisplanteringen skulle ske omedelbart, enligt nyhetsbyrån.

Översatt från engelska