Betydelsen av oreda inom kinesisk medicin


Stökigt! Vi vet alla hur oreda är. Det ser inte bra ut, är rörigt och kaotiskt. Det kan få en att känna sig störd eller rent av orolig när man kliver in i ett rum fullt av… saker. I vår ändlösa längtan efter att konsumera och samla på oss fler saker, verkar oredan bli ett allt större problem för oss.

Det finns huvudsakligen två olika anledningar till att människor samlar på sig alltför många saker. En är att man har svårt att släppa det förflutna. Om din källare till exempel är full av gamla LP-skivor, kampanjknappar och konsertbiljetter, är anledningen antagligen att du ser samlandet av saker som ett sätt att minnas de glada stunderna du haft i livet.

En annan orsak till att man omger sig av oreda kan ha att göra med framtiden. Om din röra består av gamla dörrhandtag, byggnadsmaterial, rostiga skruvar och halvtomma påsar med murbruk, beror ditt hamstrande troligtvis på att du tror att du kommer behöva detta skräp en vacker dag.

Och det finns de som hör hemma i båda läger. Oavsett vilket, så betyder samlandet att du på något plan har glömt att leva i nuet.

Oreda och kinesisk medicin

Du kanske undrar vad oreda någonsin kan ha att göra med kinesisk medicin? Mitt svar är att det har allt att göra med den kinesiska synen på mjälten och matsmältningen.

Mjälten, som hänger ihop med magen, är en viktig del i det organsystem som enligt kinesisk medicin ansvarar för matsmältningsfunktionen. Detta system tar in föda, omvandlar den till energi och näring och gör sig av med det som inte behövs. Detta är en väldigt fysisk förklaring, men inom kinesisk medicin har organsystem även komponenter som har att göra med energi och symbolik.

Daverick Leggett beskriver i sin bok ”Recipes for Self-Healing” förhållandet mellan mjälten och processen med att sålla, sortera och släppa. Han säger:

”Matsmältning börjar med ett begär att äta vilket leder till intagande av mat. Maten sorteras sedan upp och det som är användbart skickas till det ställe i kroppen där den kan användas eller lagras. Det som inte kan användas avsöndras. Processen att tänka följer en liknande väg: begäret efter kunskap leder till intagande av information vilken sedan sållas och sorteras. Det som omedelbart kan användas appliceras och resten lagras för senare tillfällen. Irrelevant eller oanvändbar information avfärdas och glöms.”

Leggett hänvisar inte bara till processen för bearbetning av föda utan även till bearbetningen av idéer. Ett sunt sinne har kapacitet att utnyttja användbar information och släppa det som inte går att använda. När man är oförmögen att göra detta, uppstår emellertid något som liknar magbesvär, fast i huvudet; du oroar dig, dröjer dig kvar i det förgångna, blir ängslig och hyser kanske ilska.

Är det inte samma process när vi samlar på oss grejer? Det börjar med ett begär att äga, vilket leder till att man skaffar materiella saker. Det idealiska vore att använda det som går att använda, och med tiden återvinna eller slänga det som inte är användbart. Men när förmågan att sålla, sortera och släppa förloras börjar man samla på sig. Tänk på oredan som en oförmåga att bearbeta ditt personliga rum.

I min praktik har jag upptäckt att oreda hos vissa patienter tar sig en annan form, nämligen kropps-oreda. Ofta när jag arbetat med patienter som kämpar med oreda och bråte i hemmet kämpar de också med viktproblem. Det här är min förklaring: när mjältens förmåga att sålla och sortera kör fast, förlorar kroppen sin förmåga att smälta mat och dryck på ett bra sätt. Resultatet blir en ackumulering och handlar det om en fastkörd, fuktig mjälte tar ackumulationen sig formen av tung vävnad, närmare bestämt fett.

Oreda är en slags stagnation

Oavsett om din oreda tar sig formen av övervikt, överdriven oro, eller högar med böcker och papper som blockerar hallen, klassas det alltid som en slags stagnation.

Inom kinesisk medicin inträffar stagnation när något hindras från att röra sig fritt. Så din övervikt är en stagnation av fuktig vävnad, din oro är en slags känslomässig stagnation och oredan i ditt materiella rum är en fysisk stagnation.

Så var ska du börja om du känner att oredan tynger ner dig? Ett sätt är att börja stärka mjälten genom en god matsmältning.

Att rensa upp bryter stagnationen

Att rensa upp i hemmet kommer emellertid också att göra dig gott. Det kommer att lyfta stressen av att leva och arbeta i en röra, och symboliskt kommer det starta processen att bryta stagnationen. Här är några enkla tips för att få igång processen:

  • Börja smått. Börja med ett hörn i ett rum, köksbordet eller området kring soffan. Så snart det området är städat, behåll det så, och gå vidare till nästa ställe så snart tillfälle ges.
  • Hitta en plats för alla inkommande papper och post. Brev och papper tenderar att bli en av de värsta källorna till oreda. Sätt upp en korg eller liknande där du kan lägga alla dina brev och papper tills du har tid att gå igenom dem, betala räkningar, återvinna osv.
  • Avsätt 10 eller 15 minuter varje dag för att rensa upp i oredan. Du kommer bli förvånad över hur mycket du kan få gjort utan att bli överväldigad.
  • Se till att få hjälp. Om du är en person som gärna samlar på dig saker, försök få hjälp av en god vän som kan gå igenom saker med dig och fråga om du verkligen behöver behålla den där rosa boan som du hade på Halloween 1997.
  • Ge bort saker. Många av sakerna som skapar oreda i ditt hem kan användas av någon annan. Oavsett om du ger böcker till dina vänner eller skänker kläder till second hand, ger du nytt liv till dina saker och blir samtidigt av med dem.
  • Kasta saker. Ingen vill egentligen ha de där glittrande strumporna med hål, eller den där söta lilla vad den-nu-heter utan en överdel. Inte ens du. Kasta dem. Ta ett djupt andetag, släpp, och ta skräpet till soporna.
  • Skapa förvaringssystem. För de saker som du verkligen vill spara, hitta en plats där de hör hemma och lägg dem där. Detta är något mer än att ta upp en sak från golvet och hiva ner den i en låda. Lägg liknande saker på samma plats.
  • Följ två-årsregeln. Gör dig av med allt som du inte använt på två år. Om du inte har rört det på två år behöver du det inte.

Med lite tid, lite kreativitet och engagemang kan du få oredan och grejerna att försvinna. Genom att göra detta kommer du att få bort hinder som orsakat stagnation och skapa ett utrymme för dig själv som känns fridfullt.

Denna artikel publicerades ursprungligen på acupuncturetwincities.com

Elva knep för att tappa vikt enligt asiatisk kosthållning

Vad är hälsa egentligen?

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri