Betakaroten skyddar huden mot solen
Morötter innehåller betakaroten, som skyddar huden mot att bli bränd av solen. (Foto: Pirjo Svensson/Epoch Times)


Betakaroten hjälper till att skydda huden mot solens skadliga strålar. Men intaget av betakaroten bör ske tidigt, innan sommaren, för att ge effekt.

Betakaroten (det näringsämne som ger upphov till den orange färgen i morötter) kommer från en familj med näringsämnen som kallas för karotenoider. Betakaroten är en antioxidant, vilket betyder att den hjälper till att neutralisera molekyler som kallas för fria radikaler, som skadar vävnaden.

Fria radikaler spelar en roll när man solar, eftersom solljuset ökar produktionen av fria radikaler i huden. Så åtminstone i teorin kan en ökad mängd betakaroten i kroppen, och särskilt i huden, hjälpa till att förhindra att man blir bränd av solen.

I flera studier har man tittat på om betakaroten gör detta i verkligheten, och den studie som jag fokuserar på använde sig av sju olika studier, vilka sattes ihop till en så kallad meta-analys. I de enskilda studierna användes betakaroten i doser från 15 mg till 180 mg per dag.

Resultatet från studien visade att betakaroten verkligen har förmågan att skydda huden mot solens brännande strålar. I studien tittade man också på hur länge man behöver äta betakaroten innan huden blir skyddad. Minimum är några veckor. Så det är något att tänka på till nästa sommar om man inte hunnit börja äta betakaroten redan i år.

Referenser:

1. Kopcke W, et al. Protection from sunburn with beta-carotene—A meta-analysis. Photochemistry and Photobiology. 2008; 82 (2): 284–288

John Briffa är en i London verksam läkare, författare och skribent inom området hälsa, med intresse för näringslära och naturmedicin. John Briffas hemsida.

Översatt från engelska